Piratsajt avslöjar ungdomars usla filmsmak

Skärmavbild 2014-11-11 kl. 00.35.43

Filmbolag stämmer alltså en internetleverantör och kräver att den ska blockera en populär piratsajt. Det är den första stämingsansökan i sitt slag i Sverige och hotar potentiellt ett öppet internet. Men låt oss hoppa över juridiken och gå direkt till pudelns kärna: ungdomens usla filmsmak.

På Imdb finns flera miljoner filmer indexerade. Åtskilliga tusen av dessa florerar i en eller annan form på internet.

Men när jag besöker piratsajten ifråga hittar jag på riktigt den topplista som går att beskåda ovan – för ”all tid”!

Jag kan förresten fortsätta: Den ”barnförbjudna” nallebjörnskomedin Ted (jag tror att det osmakliga amerikanska ordet för denna typ av humor är ”raunchy”) återfinns på plats fem och därefter hittar vi Mean girls 2. Jag repeterar: Mean girls 2. Det är alltså inte filmen från 2004 som Tina Fey skrev manus till (ändå en trea) utan uppföljaren tillika tv-filmen från 2011. Jag ska inte bli plågsamt långrandig här men noterar att även spinoffs som 18 year old virgin och Titanic 2 återfinns i toppskiktet.

Vi har alla varit unga. Jag är medveten om att hyrfilmstoppen i min ungdoms videobutik inte alltid var någon vacker syn. Men vi hade inget val.

För några år sedan pratades det flitigt om kollektiv intelligens som ett resultat av nätverkskulturens sammankoppling av olika människor. Men om du rådfrågar massan om vilken film du ska se ikväll blir alltså svaret Lol, milf, where’s my dildo – all inclusive.

I 1900-talets begynnelse rasade läkare, lärare och präster mot ”biografeländet” och tack vare bland annat framgångsrik lobbying instiftades Statens biografbyrå år 1911. Men för några år sedan lades världens vid det laget äldsta filmcensurorgan ned.

Det har blivit dags att rasa igen. Vid sidan av importförbud mot Marvelfilmer seglar detta upp som den just nu viktigaste filmpolitiska frågan. Öppet internet, schmöppet internet.

Vad gör Alice Bah Kuhnke?