Djurkalendern: Lucka 13, Charlotte Wiberg

”Lassie är en HON!” Jag fick kämpa för att få fram poängen mot den flinande snubbe som tog för givet att allt jag sade var resultatet av feministfebriga tjejbaciller och därför inte värt att lyssna på annat än i underhållningssyfte.

Men naturligtvis är Lassie, den legendariska heroiska hundprotagonisten, en tik. Jag menar vad betyder namnet egentligen? Har ni inte hört det i nåt annat sammanhang? Just det; ni har kanske hört det yttras till exempel av en berusad irländare om en tjusig rödhårig kvinna i mormorskängor: ”Aye, she’s a fine lassie, that one!” Ja, så är det: ordet ”lassie” betyder tjej, flicka.

En annan sak är det att Lassie i premiärfilmen Lassie, come home från 1943 spelades av en hanhund, Pal. Redan i nästkommande film handlade det om Son of Lassie medan påföljande Courage of Lassie (1946) förvirrande nog handlar om collien Bill och hans ägare (spelad av Elizabeth Taylor). Härvan av filmer, tv-serier och böcker med märket ”Lassie” är lika oklar som hundfigurens rötter, vilka ligger både i en roman från artonhundratalet och en verklig colliehunds hjältedåd under första världskriget.

Allt det där betyder förstås bara att Lassie trotsar den fallogocentriska ordningen. Hon hör till den rosa hjärtkammarrymd där fåglarna sjunger, och inga hinder är höga, breda eller djupa nog att hindra henne från att alltid komma hem till Dig.

djurkalendern väljer 24 personer från film- och djurfälten sitt favoritdjur ur filmhistorien.

Charlotte Wiberg är kulturskribent, bland annat i FLM och Kristianstadsbladet.