Djurkalendern: Lucka 20, Charlotte Wiberg

Den klassiska screwballkomedin Ingen fara på taket från 1938 innehåller inte bara en utan två professionella djurskådespelare. Foxterriern Skippy, som spelar huvudrollsinnehaverskan Katharine Hepburns hund George, har en egen wikipediapost efter att ha gjort succé i deckarkomedin Den gäckande skuggan. Den tama leoparden Nissa, däremot, sägs ha arbetat inom filmen hela åtta år när Ingen fara på taket spelades in, ändå finns bara denna film angiven under hennes resumé på Imdb. Otack är djurets lön. (Fast både hon och Skippy sägs dock ha fått bra betalt för inspelningen.)

Nissa gör en dubbel roll, som både den tama leoparden Baby och en vild förrymd cirkusleopard – det handlar alltså, kan en säga, om en förväxlingskomedi. Annars är förstås filmen mest känd som den första i en serie komedier där paret Katharine Hepburn och Cary Grant spelar mot varandra. Men också som den kanske första film där ordet ”gay” används på ett dubbeltydigt sätt, och det av den bisexuelle Grant. Mest anmärkningsvärt för mig när jag ser filmen i dag är hur illa Grant egentligen passar i rollen som seriös paleontolog. Under ytan är rollerna ombytta: det är han som är yrhättan medan hon har den intellektuella framtoningen – men det hade inte gått att köra på det spåret år 1938. Varför Nissa, som var en hona, här spelar en hane är mer oklart för mig. Men när det gäller djurskådespelare så har de ju alltid varit lite queer.

djurkalendern väljer 24 personer från film- och djurfälten sitt favoritdjur ur filmhistorien.

Charlotte Wiberg är kulturskribent, bland annat i FLM och Kristianstadsbladet.