Mig äger ingen av Jenny Wrangborg

migager

Klicka för större bild!

Dikten är en del av vårt försök att utvinna poesi ur det svenska filmåret, som publicerades i senaste numret. Läs en introduktion till projektet här.

Hur närmade du dig uppgiften att poetisera Mig äger ingen?
Jag tvekade lite när jag fick frågan att skriva den här dikten. Jag var rädd att samma sak skulle hända med Mig äger ingen som hände vid filmatiseringen av Svinalängorna; att frågorna om klass som jag uppskattat i boken skulle försvinna. Men sen tänkte jag att i så fall skulle det här kunna vara min chans att lyfta upp dem igen. Eftersom jag gillar Åsa Linderborgs bok så mycket så tror jag att det är lika mycket bok som film i min poetisering. Helt enkelt en dikt om en film som är en bok. De erfarenheter som jag upplevde som starkast i både boken och filmen kokades ner till den här dikten. Vad kroppsarbetet och underordningen gör med oss, och om kampen för att lyfta tyngden vi tvingas bära.

För att inte bli livrädd av uppgiften så tänkte jag att den var så konstig att jag kunde göra precis som jag ville, ingen skulle märka om jag ”misslyckats”. Ett tag funderade jag på att skicka in mitt sju sidor långa utkast med anteckningar, telefonnummer till chefredaktören, diverse lagom poetiska rader, svordomar, citat ur filmen, mailadress till omslagsfotografen osv och helt enkelt hävda att jag blivit språkmaterialist. Det är tacksamt att vara poet, man kommer undan med så mycket flum.

Är film något du även annars inspireras eller använder dig av i ditt skrivande?
Om något så använder jag mig av filmer för att slippa skriva. Jag är bäst på att skjuta upp saker och då främst genom att titta på film och serier. Kanske att det bryter sig in i dikterna sen också. Men när jag väl sätter mig och skriver gör jag det nästan alltid med filmmusik som sätter stämningen. Favoriten är Nick Caves och Warren Ellis soundtrack till The assassination of Jesse James. Fast den här dikten skrevs till soundtracket från Goodbye Lenin!.

Jenny Wrangborg debuterade år 2010 med den uppmärksammade Kallskänken, som i höstas kom ut på pocket. I januari utkommer hennes nästa diktsamling Vad ska vi göra med varandra.