Monica Z av Ida Börjel

moni

Klicka för större bild!

Dikten är en del av vårt försök att utvinna poesi ur det svenska filmåret, som publicerades i senaste numret. Läs en introduktion till projektet här.

Hur närmade du dig uppgiften att poetisera Monica Z?
Jag gick med reservationer fram till tröskeln in till biosalongen, sedan kastade jag mig huvudstupa in i filmen, som jag brukar. Efteråt tänkte jag med förkärlek på I’m not there, filmen om Bob Dylan med dess prismatiska porträttering genom sex olika skådespelare.

Är film något du även annars inspireras eller använder dig av i ditt skrivande?
På sistone har ett antal filmer varit en viktigt del i mitt arbete, inte minst dokumentären Nostalgia de la luz av Patricio Guzmán om Atacamaöknens mödrar och astronomer i Argentina samt kinesiska Wang Bings stumma film Man with no name.

Ida Börjel är bosatt i Malmö och mottog år 2005 Borås tidnings debutantpris för diktsamlingen Sond. Hennes senaste diktsamling Ma utkom tidigare i januari.