FLM släpper svensk långfilmsdebut

Viktor Johanssons långfilmsdebut Under Gottsunda får direkt-till-dvd-premiär med höstnumret av FLM som finns i butik 19 september – och når prenumeranter innan dess

Beställ idag så får du numret först av alla!

Det rör sig under Gottsunda.
Subkulturerna ploppar upp som svampar.
Den brinnande bilen har ett isberg under sig.

En pappa tränar sin dotter att klara sig utan honom.
En militärisk kampsport måste väckas till liv.
Barnen från Palestina tillverkar slangbellor och stenslungor.
I en mandomsrit måste två pojkar göra slut med sina föräldrar.

Äntligen en svensk indiefilm värd namnet! Medan den digitala tekniken på andra håll har vitaliserat indiescenen, inte minst i USA, med så kallade mumblecorefilmer gjorda för fickpengar, verkar svenska filmskapare sitta fast på manuskurser eller vänta på bättre tider.

Under Gottsunda är en experimentell dokumentär, om ungdomar på väg ner i underjordiska subkulturer, en verklig sommar i Uppsalaförorten Gottsunda. Den utgår från ungdomarnas egna berättelser – och Viktor Johanssons kritikerrosade roman Den mörka sporten från 2013.

– Under tiden som jag har skrivit böcker har jag gjort film. Nu har jag gjort klart min första långfilm. Den utspelar sig i gränslandet mellan spelfilm och dokumentär. En extatisk sanning. Det känns jätteroligt att debutera med FLM, som att man sparkar upp ett visningsfönster där det annars var tänkt mörker och ödslig förutsägbarhet, säger Viktor Johansson.

Viktor Johansson gör något helt eget, kanske just för att han inte kommer från filmhållet. Under Gottsunda för tankarna till Harmony Korines skräpiga fiktion eller stämningarna i David Gordon Greens George Washington. Vi är jätteglada att lyfta fram filmen och ge den till er läsare! Se filmens trailer här.

Höstdubbelnumret innehåller ett tema om förortsskildringar i svensk film, som förutom Under Gottsunda bland annat avhandlar filmer och fenomen som Jag är fan en panter, Råggywood och Blått blod.

Produktionsuppgifter
Under Gottsunda
Sverige, 2014
Speltid: 74 minuter
Regi, foto, klipp: Viktor Johansson
Medverkande: Vanco Nakev, Lovisa Justusson Lahti, Nikol Nikolyan, Meri Tairian, Kerim Ashkar, Ibrahim Farran, med flera.
Dvd-premiär genom FLM: 19-09-2014
Vod-premiär: 26-09-2014