11 tips inför Stockholms filmfestival

Hill of freedom (2014)

Hill of freedom (2014)

Idag invigs Stockholms filmfestival – och trots att det bara är 17 av 201 långfilmer i årets program som har klar biografdistribution hamnar just dessa filmer automatiskt i fokus. Dels i festivalens egen programtidning, dels i övriga mediers festivalbevakning. Därför tipsar vi om elva filmer och evenemang som förmodligen inte går att se på svenska biografer efter det att festivalen passerat revy.

Hill of freedom
Ingen av den produktive sydkoreanen Hong Sang-soos filmer har fått svensk biopremiär – tur att man i det hänseendet kan lita på Stockholms filmfestival. I vanlig ordning visas hans senaste film under festivalen, ännu en underfundigt metafilmisk relationskomedi.

”The amazing Mark Cousins film show”
Föreläsning av den folkbildande cineasten från Irland som gjorde The story of film. Missa förresten inte heller att hans debutfilm The first movie visas för första gången i Sverige på Cinemateket dagarna efter festivalen.

Eden
Okej, att två av tre festivalvisningar nu har strukits från programmet innebär möjligen att Mia Hansen-Løves senaste film har plockats upp av en distributör. Med tanke på hennes tidigare filmer, The father of my children och Min ungdoms kärlek, lär hur som helst den franska regissörens skildring av Paris dansmusikscen på 90-talet vara en av festivalens höjdpunkter.

Shadowland
Vi har uppmärksammat John Skoogs kortfilmer tidigare och nu visas hans senaste skapelse på festivalen, till vilken han besökt gamla inspelningsplatser för Hollywoodfilmer med en 16mm-kamera. Visas bara en gång! Som förfilm till Unga Sophie Bell.

The salt of the earth
Dokumentär om den världsresande fotografen Sebastião Salgado, vars bilder under 40 år dokumenterat en planet i växelverkande uppgång och förfall.

Gemma Bovery
Anne Fontaines senaste film (baserad på en serieroman av Posy Simmond) uppdaterar Flauberts klassiker med förnyad melankoli.

May Allah bless France
Rapparen och författaren Abd Al Maliks regidebut är en filmatisering av hans egen självbiografi, och fångar ett Strasbourg långt bortom EU-parlamentets korridorer.

”Cinema shadow”
Den brasilianska konstnären Laura Lima spelar in och visar en långfilm – på samma gång. Ett garanterat spännande samarbete ihop med Bonniers konsthall, som i höst har en separatutställningen med Lima.

Goodnight mommy
En österrikisk skräckfilm som vi visserligen inte har sett, men med tanke på att ena halvan av den debuterande duon Severin Fiala och Veronika Franz är en van samarbetare med Ulrich Seidl måste det bli obehagligt bra?

Brides
Tät georgisk regidebut från Tinatan Kajrishvili som skildrar en sömmerskas livspussel, som försvåras av pappan till hennes barn sitter bakom lås och bom.

Heaven knows what
I deras senaste film blandar syskonregissörerna Safdie fiktion och dokumentär i en rå skildring av en ung heroinmissbrukares kärlekshistoria på Manhattans skuggsidor.