Årsbästakalendern: Lucka 1

Revolten (2014)

Revolten (2014)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av årets 24 bästa biopremiärer.

”Men den är ju inte realistisk!” Jag hamnade i hetsig diskussion efter visningen av Revolten, en film där övergivna hundar sluter sig samman i en revolt mot det kalla samhälle som inte vill ha dem. Nej, det är klart att filmen inte är ”realistisk”. Men vissa har tydligen glömt lärdomen från Fablernas värld. ”Djur har också mänskors känslor. Djuren är väl också mänskor? Ja, det är just vad de är – i fablernas värld, i fablernas vääärrld!”

Det finns dock en viss verklighetsanknytning på det sätt att östeuropeiska städer har en stor befolkning herrelösa hundar, och de är inte alltid människovänliga. En liten pojke bets ihjäl av ett gäng hundar i Bukarest förra året.

Men nej, filmens främsta ärende är inte att varna för en organiserad hundrevolt. Däremot kan den värdelöshet, utstötthet och hänsynslöshet som filmens huvudhund Hagen – liksom för den delen Hagens matte – drabbas av gälla både djur och mänskor. Inte bara i fablernas värld.

24. Revolten (Kornél Mundruczó, Ungern)

Inlägget Årsbästakalendern: Lucka 1 dök först upp på FLM.