Vinter 2016

FLM-NyttNr-site

Nya numret av FLM finns nu i butik! Om du tecknar en prenumeration så följer dessutom filmaffischen med på köpet. En årsprenumeration med fyra filmaffischer kostar 249 kr.

Swisha direkt till nummer 123 464 04 62 eller beställ på shop.flm.nu.

Vi undersöker filmmediets attraktionskraft

Kerstin Gezelius tittar närmare på de nygamla passionsbrotten i Todd Haynes Carol, Jacob Lundström spanar efter den romantik som flytt i Giorgos Lanthimos The lobster och Charlotte Wiberg studerar kåtslaget om vita duken genom Gaspar Noés Love.

Vad händer med svensk genrefilm?

Sedan millennieskiftet har svenskens undertryckta förkärlek för amerikansk underhållningsfilm börjat blomma ut. Jacob Lundström väntar med spänning på fler genretillskott och anser för övrigt att kvalitetsfilmen bör förstöras.

Vita dukens vansinne bär ett kvinnligt ansikte

Kvinnor faller sönder, dubbleras, halveras och blir sängliggande av diffusa smärtor. Men är det så illa? Charlotte Wiberg hyllar filmerna där psykotiska kvinnor tillåts bebo tillvarons själva centrum.

Whit Stillmans Metropolitan fyller 25!

Rebecka Kärde och Caroline Ringskog Ferrada-Noli diskuterar den fulsnygga livsstilsromantiken på Manhattan.

Numrets filmaffisch

Patrick Crottys tolkning av Andrzej Zuwalsakis klassiker Possession från 1981 (30×42 cm). I numret lyfts den fram i Charlotte Wibergs artikel om psykotiska kvinnor på film. Här kan du se scenen som inspirerade affischen!

Dessutom

Hou Hsiao-Hsien har gjort årets vackraste film, Apichatpong Weerasethakul på tvärs med den thailändska regimen, Akira Kurosawas föregångare till Stjärnornas krig, dokumentären Hitchcock/Truffaut, farväl till Chantal Akerman, Noah Baumbachs Mistress America, Nanni Morretis Mia madre, Pontus Lundkvist om Narcos, med mycket mera.