Årsbästakalendern: Lucka 15

Maps to the stars (2014)

Maps to the stars (2014)

Årsbästakalendern är vår nedräkning av 2015 års 24 bästa biopremiärer. 

“On the flesh that says yes
On the foreheads of all my friends
I write your name”

Maps to the stars var inte en film som överväldigade mig när jag såg den första gången, men dikten som Mia Wasikowskas ärrade rollfigur reciterar filmen igenom har liksom dröjt sig kvar. Inte för att jag minns varje ord men hennes förhäxade tonfall, och hur hon uttalar orden som en trollformel lika mycket som en önskan, gör det lätt till årets filmdikt.

I filmen kan recitationen betraktas som en anknytningsritual, eftersom den har klangbotten i en sårig familjerelation, men också handla om att försöka frammana en frihet bortom Hollywoods självförverkligande egocentrism. (Det kan tyckas hädiskt att använda en dikt som Paul Éluard skrev under nazisternas ockupation av Frankrike för att besvärja Los Angeles ytlighet, men för mig som inte kände till diktens ursprung förrän i efterhand, tillför det snarare ett lager av rotlöshet.)

Man kan verkligen tröttna på slentrianslängar mot det ytliga Hollywood. Samtidigt har Hollywood alltid varit mästare på att driva gäck med Hollywood. I Maps to the stars finns förstås wellness, odrägliga barnstjärnor, skumma terapiformer, avdankade skådespelare med Oscarsdrömmar och limousinechaufförer med filmmanus i rockärmen. Men outsidern David Cronenberg (detta är den första av kanadickens filmer som är inspelad i USA) bidrar med en alldeles egen spöklik stämning till originalmanuset av insidern Bruce Wagner.

Mia Wasikowska kryper på alla fyra längs Hollywood Boulevard och smeker stjärnorna på trottoaren med sina handskbeklädda händer. Cronenberg skapar efterhängsen dålig stämning när drömfabriken får oväntat besök av dödslängtan.

Årets bästa filmer:
10. Maps to the stars (David Cronenberg, USA)
11. Mistress America (Noah Baumbach, USA)
12. Leviatan (Andrej Zvjagintsev, Ryssland)
13. Blind (Eskil Vogt, Norge)
14. It follows (David Robert Mitchell, USA)
15. I skuggan av kvinnor (Philippe Garrel, Frankrike)
16. Blackhat (Michael Mann, USA)
17. The tribe (Myroslav Slabosjpytskyj, Ukraina)
18. Efterskalv (Magnus von Horn, Sverige)
19. Amour fou (Jessica Hausner, Frankrike)
20. Eden (Mia Hansen-Løve, Frankrike)
21. Sagan om prinsessan Kaguya (Isao Takahata, Japan)
22. Crimson peak (Guillermo del Toro, USA)
23. Victoria (Sebastian Schipper, Tyskland)
24. Revolten (Kornél Mundruczó, Ungern)