Den lokala leran
På Horns tegelbruk görs magnifikt handgjort tegel på gammalt vis.
Myndigheterna har k-märkt byggnaderna. Men behöver inte
handlag och kunskap också bevaras?
På Horns tegelbruk görs magnifikt handgjort tegel på gammalt vis.
Myndigheterna har k-märkt byggnaderna. Men behöver inte
handlag och kunskap också bevaras?
Leran från foten av den mexikanska bergskedjan har använts i 2500 år. Men för 70 år sedan tog allt en ny vändning. Sedan dess blänker keramiken i korpsvart och fö[…]
Vad är en bra mugg? Keramikerna Karin Bengtson och Dale Karlsson har jobbat sida vid sida i 40 år. Ändå ger de olika svar på den frågan.
Att bränna raku är att släppa kontrollen, menar keramikern Cecilia Kraitz. I trettio år har hon fördjupat sig i den japanska keramiktraditionen som säger något om själva livet.
Flugsmällan, städtrasan och kökshandduken. Marianne Hallberg betraktar alla småsaker där hemma med nyfiken blick. Möt vardagslivets uttolkare.
Det finns ingen bra ändstation för keramik som slängs. Skärvorna hamnar som fyllnadsmassa i vägbyggen och gifter kan läcka ut i naturen. Det är dags att leva längre med […]
Måltiden är en bra plats för samtal! Keramikern Anna-Karin Arvidsson vill väcka nyfikenhet och starta konversationer med invasiva växter på tallrikar och fat.
När konstnärliga idéer ska ta fysisk form kallas ibland hantverkare in. Men hur går det till när vision blir verklighet? Hemslöjd tittar in bakom kulisserna.
Att murare, snickare och skräddare behöver ha hantverkskunskap är givet. Men det finns också andra yrken där slöjdkunnande är en förutsättning. Träffa teoretiker med fingerspetskänsla.
Kan man inspireras av folkdräkter och skapa något helt nytt? Möt en keramiker, en kiltmakare och en väverska som har svar. Här: keramikern Masayoshi Oya i Göteborg.