Ull-historien upprepar sig
Återvinning, avel och ett ökat intresse för lokala fibrer. Likheterna är slående vad gäller synen på ull idag och på 1700-talet.
Återvinning, avel och ett ökat intresse för lokala fibrer. Likheterna är slående vad gäller synen på ull idag och på 1700-talet.
Märta Stina Abrahamsdotter dog utfattig i en undantagsstuga på sin barndoms gård. Ett knappt sekel senare lyser hennes stjärna starkt på stickningens himmel.
Ullfilt, shibori och mexikanska golvklinker. Designern Eva Davidsson såg mönstrade möjligheter i materialet som skulle slängas.
När gudstjänsten var slut låg en ensam vante kvar i kyrkbänken i Karungi kyrka. Utsidan var alldagligt ljusgrå med vita prickar. Men insidan …
Konstnärsduon Karin Frankenstein och Tomas Auran vill jobba storskaligt med ull. Varför trillar de då hela tiden tillbaka i det småskaliga hantverket?
Gunilla Larsholt har både får, getter, alpackor och jakar hemma på gården. Det beror på ullen. Men det var med kaninerna som allt började.
Plötsligt har någon ätit hål på fintröjan. Men det finns sätt att hindra pälsänger och mal från att kalasa i garderoben. Välkommen till en värld […]
I flera decennier har vi monterat ner den svenska ull- och ylleindustrin. Kunskapen finns numera i låglöneländer. Men något är i rullning. Ullsverige mobiliserar!
Den norska stickningsikonen Annemor Sundbø kan läsa de hemliga budskap som finns i lusekoftor och gamla långkalsonger. Bland stickade rosor, rutor och ränder ser hon tusenåriga trollformler som andra glömt […]
Här och nu. Det är viktigast för stickaren Erika Åberg, för vem vet om morgondagen kommer. Till dess vill hon ha fingrarna i garnet.