Bang 3/2014: Tema trovärdighet

BANG-3-2014-omslag-litenLäs Evin Ismails och Nabila Abdul Fattahs mejlväxling om vad som händer med samhället och demokratin när det endast är till för vissa. I ett reportage från Husby av Bangs chefredaktör Mireya Echeverría Quezada berättar boende om polisens våld som aldrig anmäldes och varför förtroendet för polisen rasat. Valerie Kyeyune Backström diskuterar media, vilka frågor som får ställas under vilka villkor och undrar hur mycket enfald Sverige tål. Maria Ramnehill, Maimuna Abdullahi och Nora Fazel ifrågasätter den feministiska rörelsen, Ruhani Islam hyllar några bortglömda hjältar och Leila Brännström skriver i texten ”Vi överlever alla enstaka fester” om tolkningsföreträde och konsten att vara solidarisk.

 

VARSÅGOD OCH MYCKET ANNAT!
Kronprinsessan Victoria uppvaktas och Bang svarar på läsarfrågor med hjälp av poeten Athena Farrokzhad.

HEJ FEMINIST
Spoken word poeten Nachla Vargas Alaeb skapar känslomässiga bergochdalbanor och skräms av det ständiga fokuset på jaget.

BANGS VALSPECIAL
Statsvetaren Malin Rönnblom och skribenten Judith Kiros analyserar valet 2014, SD:s och Fi:s framgångar och vad som kommer hända framöver.

FEMINISTISK POLITIK TACK!
Bangs chefredaktörer Johanna Palmström och Mireya Echeverría Quezada vänder blad efter år av missade tillfällen och outnyttjade möjligheter och listar grundförutsättningarna för feministisk politik.

TEMA TROVÄRDIGHET

OROLIG FÖR POLISENS NÄRVARO
När historien om bränderna i Husby skrevs saknades vissa bitar. Polisens våld. Mireya Echeverría Quezada berättar om mörkertalen och om varför ingen anmälde.

HUR MYCKET ENFALD TÅL SVERIGE?
Vad räknas som fakta, vilka uppgifter blir betrodda och vilka källor ses som pålitliga? Valerie Kyeyune Backström synar media och dess olika bedömningsskalor.

GODKÄND FÖR ADOPTION
Lisa Wool-Rim Sjöblom skildrar adoptionsspelet och hur barns bakgrund anpassas efter förväntningar och föreställningar om adoption.

SOM EN PLUSMENY
Vem inkluderas med självklarhet i feministiska rum? Vilka erfarenheter och behov är utgångspunkter för feministisk analys idag och vilka tvingas kräva erkännande. Maria Ramnehill, Maimuna Abdullahi och Nora Fazel undersöker feminismens trovärdighet.

DOLDA HJÄLTAR
Vissa kamper och personer får inte den plats de förtjänar i historien. Ruhani Islam lyfter fram några personer som borde få mer cred.

LESS PÅ SINA EGNA UTSKÄLLNINGAR
Vad händer med samhället och demokratin när det endast är till för vissa? Aktivisten Nabila Abdul Fattah och sociologen Evin Ismail mejlväxlar om att inte lyssnas på och att ständigt behöva förhålla sig till rasistiska föreställningar.

VI ÖVERLEVER ALLA ENSTAKA FESTER
Vad hände med könsknasets politik? Forskaren Leila Brännström begrundar den härva av omständigheter som format hennes liv och skriver om tolkningsföreträde och solidaritet.

EFTERSNACK – Bang fångar upp svallvågorna från tidigare nummer.

MITT FEMINISTISKA LIV
Journalisten Alexandra Pascalidou berättar om några avgörande händelser.

LEOS LAND
Pjäsen Rött kort handlar om elvaåriga Leo som lever som papperslös i Sverige. Dramatikern America Vera-Zavala skriver om en teaterprocess och Leos strategier.

#BRINGBACKOURYEZIDIWOMEN
I Irak terroriserar IS befolkningen. Ala Riani skildrar den svåra humanitära krisen och hur det hotande kriget pressar tillbaka arbetet för kvinnors rättigheter.

MIN INRE REVOLUTIONS POET
Alle Eriksson minns den amerikanska poeten Maya Angelou.

VIVA BIRGITTA!
Ulrika Johnsen minns författaren Birgitta Stenberg.

HEJ DÅ

REDAKTION OCH MEDARBETARE
Vi gjorde Bang den här gången

RYGGDUNK