50 år sedan den katolska kyrkan ändrade uppfattning om ekumeniken

Påven Franciskus uppmanar till starkare engagemang för de kristnas enhet. Sedan Andra Vatikankonciliet (1962–1965) har ekumeniken gjort stora framsteg, men det finns fortfarande mycket att göra och nya hinder har dykt upp, sade Franciskus torsdagen den 20 november till medlemmarna av Påvliga rådet för främjandet av de kristnas enhet. Förföljelsen av trossyskon på grund av att de är kristna är ett smärtsamt tecken på konfessionernas gemenskap. Trons styrka hos offren ”borde sporra oss att uppnå ett allt djupare syskonskap”, sade han.

Under de 50 år som gått har visserligen den ekumeniska närheten vuxit, men den nya splittringen i frågor om människosyn och etik visar, att det på andra ställen uppstått splittring mellan konfessionerna. Det krävs ytterligare ansträngningar från teologerna för enheten, men också i det konkreta församlingslivet.

Franciskus uttalade sin förhoppning om gemensamma initiativ för de nödlidande. Dessutom har han som påve ständigt från den icke-katolska sidan upplevt en utbredd önskan om en större enhet mellan kyrkorna och de kyrkliga gemenskaperna.

Franciskus uttalade sig i samband med Enhetsrådets fyradagarsmöte som avslutades under fredagen. Temat för mötet löd: ”Ekumenikens mitt: principer, möjligheter och utmaningar 50 år efter Unitatis redintegratio”.

Unitatis redintegratio, Andra Vatikankonciliets ekumeniska dokument, antogs den 21 november 1964. Skrivelsen är ett av konciliets mest verkningsfulla dokument.

I detta uttrycker den katolska kyrkan för första gången sin uppskattning av den ekumeniska rörelsen, som hon tidigare bemött med allt från misstroende till rent avståndstagande. Hädanefter uppmanar den katolska kyrkan alla katolska troende att lära av tidens tecken och med iver delta i det ekumeniska arbetet.

Kathpress 2014-11-21