Moderaten som välkomnade SD

Fredrik Reinfeldt bär ansvar för den normalisering av SD som hans parti nu tar en ledande roll i, skriver Sara Abdollahi.

Hans eget parti har inte öppnat sitt hjärta. Inga öppna hjärtan, inte heller några krav på kommuner som inte tar emot flyktingar. Tvärtom, i sitt tal ställer han invandring mot välfärd.

När Reinfeldt meddelar sin avgång hyllas han för att aldrig ha öppnat upp för ett aktivt samarbete med SD. Plötsligt hör jag personer som jag aldrig trodde skulle hylla en politiker som har skapat stora klyftor i vårt land stämma in i hyllningskören.

Jag klandrar ingen. Tvärtom förstår jag vikten av att markera, och att vägra att aktivt samarbeta med SD. Det är en stor sak i tider som dessa, när någon som kallar ett fascistiskt parti för just fascistiskt kan kallas odemokratisk.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka; Reinfeldts politik har uppenbarligen tilltalat SD, som röstat med dem i riksdagen. Nu senast visar det sig i Sigtuna.

Där har Moderaterna fått ett erbjudande som de uppenbarligen inte kunde motstå. Tjänster och gentjänster: SD har lovat att alltid rösta med M i utbyte mot tilldelade platser i nämnder och styrelser. Nu teamar M alltså officiellt upp med ett parti vars rötter går att finna i såväl rasistiska Bevara Sverige Svenskt som nazismen.

De har till och med en ursäkt. Moderaternas oppositionsråd Olov Holst är av åsikten att SD inte ska isoleras.
– Man ska bjuda upp till dans. De får föra fram sina argument och sedan ska vi bevisa att de har fel rent politiskt, säger han till Dagens Nyheter.

Moderaterna rör sig från att ha varit en del av ett block vars förslag SD har röstat för, till att aktivt själva välja ett samarbete med SD. Holst säger också att det har varit fel att ignorera SD. Han går så långt som att förklara de 13 procent som röstade på SD med att de inte har fått tillräckligt mycket plats att föra en vettig diskussion. Att skylla rasismen på att den inte har fått tillräckligt mycket utrymme att exponera sitt hat är inget annat än normalisering av den.

Moderaterna har trasat sönder Sverige. Alliansens förkärlek för ökade klyftor och ojämn resursfördelning har satt spår i landet. De har inte velat städa efter festen utan har lämnat oss med massarbetslöshet och privatiseringar. Det som sker i Sigtuna uppvisar klart och tydligt att Moderaternas politik inte står helt isolerad ifrån Sverigedemokraterna: Bra jobbat moderater. Det här visar definitivt var M står när det gäller att välja mellan antirasism och egoism.

Att bli så maktgalen att man bjuder upp fascismen till dans, och gamblar med antirasism för att få igenom egna förslag, är ren och skär egoism.

Även om Reinfeldt inte längre bär upp statsmakten har han ansvar för den normalisering som hans parti nu tar en ledande roll i. Framför miljontals personer skanderade han om sin starka hållning mot rasismen. Han måste lägga sig i samarbetet mellan M och SD i Sigtuna, som är ett stort svek mot de 87 procent som inte röstade på SD.

Det som händer i Sigtuna är inte bara oroväckande utan ett direkt farligt läge. Ett problem som berör oss alla. ■

Sara Abdollahi, skribent och debattör.

Denna text är publicerad i  Magasinet Arena #5 2014.