Påven i Strasbourg

Knappt fyra timmar uppehöll sig påven Franciskus i dag, tisdag den 25 november, i Strasbourg för att tala både inför EU-parlamentet och inför Europarådet. Vatikanen betonar att han inte kom som politiker, utan som påve, som religiös-moralisk auktoritet. Men ändå finns det också en politisk aspekt i besöket. Några liturgiska eller religiösa inslag har påven velat utesluta från programmet.

Besöket gällde Europa, inte Frankrike, detta till skillnad från påven Johannes Paulus II besök i Strasbourg 1988. Franciskus åkte direkt efter sin ankomst till flygplatsen kl 10.00 till EU-parlamentet och talade inför hela parlamentet under dess ordinarie möte. Sedan fick han tillfälle att träffa parlamentet och dess nya ledamöter som presenteras av talmannen Martin Schulz. Påven mötte vid detta tillfälle även Italiens premiärminister Matteo Renzi. Italien innehar EU:s ordförandeskap under hösten 2014.

På ett liknande sätt arrangerades påvens framträdande i Europarådet. Generalsekreteraren Thorbjörn Jagland, Norge, inledde, sedan talade påven. Europarådet uppmärksammar i år att det bildades för 65 år sedan. Heliga stolen deltog från allra första början som ständig observatör. Efter mötet i Europarådet återvände påven kl 14.00 till Rom.

När påven Franciskus nu talade inför Europaparlamentet, erbjöd han ett slags outsider-perspektiv på unionen inför EU:s politiker säger Bernd Nilles, generalsekreterare för CIDSE, en internationell allians av katolska utvecklingsorgan som arbetar för global rättvisa. Bernd Nilles har inbjudits att delta i den påvliga delegationen till Strasbourg, i kraft av sitt långa samarbete med EU:s institutioner.

”Europaparlamentet – på europeisk nivå – är de europeiska medborgarnas starkaste röst, men ofta anser människor att Bryssel och EU är så långt borta från människors verklighet. Därför är det mycket viktigt att påven presenterar folkets röst – katolikernas röst i detta tillfälle – inför den politiska klassen”, menar Nelles i en intervju med Vatikanradion.

”Det är väldigt intressant i det här fallet att påven kommer har en icke-europeisk bakgrund och att han kan ge det europeiska folket och dess politiker en uppfriskande och ett slags outsider perspektiv.”Européer, konstaterar Nelles, hävdar ofta att de står i framkant av den gröna vågen och hållbara livsstilar, minskningen av koldioxidutsläpp, osv. Men det är inte hela sanningen, säger han: ”När man lever i andra världsdelar ser man de djupa konsekvenserna av vår europeiska livsstil genom vår överkonsumtion av material. I kyrkan är fler och fler människor oroade över detta.” Han fortsätter: ”Det kan inte fortsätta, att produkter tillverkas i Europa som bygger på material som kommer från konfliktområden, som faktiskt skapar krig och konflikter, i synnerhet mineraler och naturresurser. […] Fler och fler ledare i kyrkan gör kopplingen mellan nords levnadssätt och dess inverkan på syd och vi hoppas att påven kommer att tala om denna koppling.”

Vatikanradions tyska och svenska sändningar 2014-11-24

 Se hela påvens tal i EU-parlamentet här via Svt:  http://www.svt.se/nyheter/paven-talar-i-eu-parlamentet-1