Parnass nr 4 2014: Britt G. Hallqvist – sagoberättaren, psalmdiktaren, översättaren

Omslag nr 4 2014 Britt G Hallqvist

Omslag nr 4 2014 Britt G Hallqvist

Hon var inte bara känd barnboksförfattare och poet, hon excellerade även som översättare, psalmdiktare och författare av sångböcker
och operalibretti. Hennes bredd var stor och sträckte sig från Festen i Hulabo till översättningar av Shakespeares Hamlet och T.S. Eliots De knepiga katternas bok. Hon var en fenomenal språkkonstnär!

Hennes son, Martin Hallqvist, berättar i numret om hur det var att växa upp med en mamma som vanligen hade flera skrivprojekt på gång och därför hade tre skrivbord!

Barnboksförfattaren Anna-Clara Tidholm känner igen sig i Britt G. Hallqvists Lillans aviga dag. I Den nya psalmboken har Britt G. Hallqvist med fler psalmer än Johan Olof Wallin! Lisa Jones berättar om vad Britts psalmer betydde för henne när hon var liten och kände sig ensam, hon började själv skriva psalmer och fick pris i en tidning för en psalm. Och hon säger att hon inte förstod att uppskatta Shakespeare förrän hon läste Britts översättningar.  Detta och mycket annat om den gudabenådade Catsöversättaren Britt G. Hallqvist, som skulle ha
fyllt 100 år i år kan du läsa om i Parnass nr 4 2014!

I numrets Litterära salong berättar Frank Orton om Frank Hellers debut som författare med romanen Herr Collins affärer i London. Filip Collins, alias professor Pelotard, var en svensk motsvarighet till gentlemannatjuven Arsène Lupin. Bo G. Hall ger vidare massor av läs- och julklappstips och så innehåller numret en intressant litteraturquiz, som du kan testa dina kunskaper på!

Du kan beställa Parnass julnummer som kostar 55 kr (inklusive porto) via epost: info@parnass.nu