Brittiske premiärministern oense med påven om Charlie Hebdoprotesterna

Premiärminister David Cameron hävdar, i motsats till påven Franciskus, att man har rätt att kränka en annan människas tro. Under flygresan tillbaka från Filippinerna i veckan som gick sade påven att det var fel att kränka en annan människas religion och antydde att det finns gränser för rätten att uttrycka sig fritt.

Påven gjorde uttalandet några dagar efter att 1,6 miljoner människorna gett sig ut på gatorna i Paris till försvar för det fria ordet, efter att 12 personer mördats på redaktionen till den satiriska tidskriften Charlie Hebdo, som föregående vecka hade publicerat en skämtteckning av profeten Muhammad under rubriken ”Allt är förlåtet”.

Tillfrågad av den amerikanska TV-kanalen CBS om vad han ansåg om påvens kommentar, svarade David Cameron: ”I ett fritt samhälle har man enligt min mening rätt att uttrycka sig nedsättande om en persons religion.” Han fortsatte: ”Jag är kristen – om någon säger något anstötligt om Jesus skulle jag kanske ta illa upp, men i ett fritt samhälle skulle jag inte rätt att få utlopp för min vrede mot vederbörande. Vi måste acceptera att tidningar och tidskrifter kan publicera saker som vissa tar anstöt av, så länge det är inom lagens gränser. Den rätten måste vi försvara.”

Protester har emellertid ägt rum i ett antal islamdominerade länder över tidskriftens beslut att ha en omslagsbild föreställande profeten Muhammad. Muslimer har begett sig ut på gatorna i Niger, Sudan, Somalia, Senegal, Mali, Mauretanien, Algeriet, Jordanien, Pakistan och den ryska delrepubliken Tjetjenien för att uttrycka sin vrede. Från Niger har rapporterats tre dödsfall i huvudstaden Niamey och ytterligare fem i den näst största staden Zinder. Omkring 45 kyrkor har satts i brand eller plundrats, enligt BBC, och man har funnit tre döda i någon av dem.

I den pakistanska staden Quetta brände protesterande människor en docka föreställande den franske presidenten François Hollande. Franska flaggor har bränts i staden Peshawar i nordväst och centrala Multan och huvudstaden Islamabad, samt Lahore i öster, i samband med demonstrationer. På torsdagen ledde premiärminister Nawaz Sharif parlamentet i en protest mot teckningarna i Charlie Hebdo.

På lördagen kungjorde premiärminister Cameron och USA:s president Barack Obama planer på att samordna expertis i syfte att förhindra radikalisering och bekämpa ”våldsam extremism”. Vid ett tal i Vita huset under sitt tvådagarsbesök sade Cameron vidare att båda länderna hotades av ”en giftig och fanatisk ideologi”.

Christopher Lamb, The Tablet, 2015-01-19

Premiärministerns uttalande byggde på påvens uttalande om yttrandefrihet och religion:

”I teorin kan vi säga att en våldsam reaktion med anledning av en provokation eller kränkning inte är bra och bör undvikas. I teorin kan man säga som Evangeliet, att man skall vända andra kinden till. I teorin kan vi också säga att vi har yttrandefrihet, vilket är viktigt. Teoretiskt sett är vi alla överens. Men vi är bara människor och i mänsklig samexistens är försiktigheten en dygd. Jag kan inte hela tiden hålla på och provocera eller kränka en person, för då riskerar jag att väcka hennes vrede och löper risken att mötas av en orättmätig reaktion. Därför menar jag att yttrandefrihet måste ta den mänskliga reaktionen med i beräkningen och av det skälet visa försiktighet. […] Därför måste frihet hanteras med omdöme och försiktighet.”
(www.romereports.com)

Läs också (klicka på respektive länk):

Ulf Jonsson, ”Lapsus på flyget”, Signums hemsida 2015-01-17

Ulf Jonsson, ”Svaga argument från Charlie”, Signums hemsida 2015-01-18

Biskop Ragnar Persenius, ”Påven klokare än Charlie”, blogg 2015-01-18

Joakim Lundgren, ”Uppsalabiskop vill se granskning av satirtidning”, Dagen, 2015-01-20