Irakiska präster räddar kristna skrifter från IS

Driven i exil av den Islamiska staten (IS) från sitt kloster i Mosul förra året, arbetar dominikanprästen Najeeb Michaeel nu med att digitalisera kristna manuskript för att bevara dem. På så sätt hoppas han kunna rädda minnet av Iraks kristna historia.Fader Najeeb Michaeel är en irakier som utbildats i USA och 1990 grundade han Centret för digitalisering av orientaliska manuskript, just för att främja det samlande och den katalogisering av gamla manuskript som han startade redan på 1980-talet. Genom åren har han samlat ungefär 750 kristna manuskript digitalt för att göra dem tillgängliga för studier och forskning.

Dominikanordens arkiv i Irak vittnar om den kristna närvaron i landet, vilken sträcker sig nära 2000 år tillbaka i tiden, i städer som Mosul och Bakhdida som nu kontrolleras av IS. I Mosul har det funnits ett dominikankloster sedan 1750-talet med både bröder och Katarina av Siena-systrar. Klostret samlade ett stort bibliotek med tusentals historiska manuskript och mer än 50 000 moderna volymer.

När en islamistisk attack drabbade Mosul 2008, i kölvattnet till USA:s invasion av Irak 2003, smugglade dominikanerna sitt bibliotek till Bakhdida, en stad drygt 3 mil därifrån och huvudsakligen befolkad av syriska katoliker. I juni 2014 erövrade den sunnitiska milisen Islamiska staten (IS) Mosul och en månad sedan fördrevs alla kristna från staden medan IS fortsatte sin expansion genom den irakiska Nineveprovinsen.

Tidigt en morgon samlade fader Michaeel ihop drygt 1300 manuskript från tidsperioden mellan 1300-talet och 1800-talet i två stora lastbilar och lät köra dem till en hemlig plats i Erbil, huvudstad i irakiska Kurdistan, där de har förvarats säkert sedan dess. Manuskripten omfattar inte enbart kristna arbeten utan också skrifter om till exempel Koranen, musik och språkvetenskap.

”Vi passerade tre vägkontroller utan några problem och jag tror att Jungfru Maria höll en beskyddande hand över oss”, sade fader Michaeel i en intervju med USA:s National Public Radio för några dagar sedan. Biblioteket med 50 000 moderna böcker lämnades kvar i Bakhdida. Staden intogs av IS den 7 augusti i år. Fader Michaeel har nu i Erbil fått sällskap av fader Coluba Stewart OSB som är chef för Hill Museum and Manuscript Library, vilket deltar i arbetet att bevara de syriska skrifterna för eftervärlden.

IS har förstört all egendom tillhörande icke-sunniter som har flytt från området, och visar ingen hänsyn till värdet av att bevara historiska föremål. Kloster och ordenshus har förstörts eller övertagits för IS egen användning. I Mosul sprängdes i juli kullen över profeten Jonas grav, på vilken det stod en moské.

Dominikanprästen Laurent Lemoine arbetar också tillsammans med fader Michaeel. Han sade i en intervju i oktober förra året att ”vi försöker rädda dessa kulturella minnen eftersom det verkar som att allt i norra Irak håller på att utplånas: människor förstås men också hela vårt kulturarv. Över hela regionen håller kristendomen på att svepas bort. I Mosul har den Heliga Mässan firats i 1600 år. I år var första gången under hela denna tid som det inte har firats någon mässa där.”

Catholic News Agency (CNA) 2015-01-29