Marx om Vatikanens finanser

Münchens kardinal Reinhard Marx har varnat för falska slutsatser utifrån förmodade siffror på Vatikanens rikedom. I en intervju för Corriere della Serra talade den australiske kardinalen George Pell, prefekt för det nya ekonomisekretariatet, i lördags om 1,4 miljarder dollar som skulle ha ”blivit funna” i Vatikanen och som ännu inte tagits med i budgeten. Det skulle höja Vatikanens totala förmögenhet med en tredjedel. ”Siffror på förmögenhet ger mening endast då de sätts i förbindelse med de förpliktelser som jag har” betonade Marx i ett samtal med Kathpress i söndags. Vidare måste problemet med balansräkningen inses.

Länge har det nämligen varit ovanligt och i viss mån även omöjligt att i Vatikanen göra en verklig totalbudget med balansräkning efter internationell standard. ”Detta måste ändras”, underströk kardinalen av München, som i sin egenskap av koordinator för det nya finansrådet i Vatikanen också ansvarar för ekonomisekretariatets riktlinjer.

I denna verksamhet handlar det om ”största möjliga transparens och förståelighet i fråga om syftet med kyrkans förmögenhet”. Denna finns till ”för de fattiga, för evangelisering i ordets bästa mening och för att betala medarbetarna” och då också för generationer. Kyrkan över hela världen måste bemöda sig om detta syfte, också i Tyskland, sade ordföranden i den tyska biskopskonferensen (DBK).

I fråga om hur arbetet med kuriareformen hittills gått, sade Marx att gensvaret i konsistoriet på delrapporterna från förberedningsgrupperna varit mycket positiv. Särskilt har den nya finansförfattningen i Vatikanen, som nu i praktiken är avslutad, betytt ”en verklig revolution i visst hänseende, en verklig förändring av det som hittills har varit”. Det har handlat om en viktig önskan från förkonklaven i mars 2013.

Reformen av kurian är en längre process, medgav ordföranden i DBK, vilken som medlem i det ansvariga kardinalsrådet (K9-rådet) och som koordinator i det nya ekonomirådet i Vatikanen hör till de normgivande aktörerna i reformprocessen. Att planera för den senaste kuriekonstitutionen Pastor bonus från 1988 hade behövt fem år, framhöll Marx. Det är viktigt att kardinalskollegiet är tätt engagerat i den reformprocess som det gett upphov till i förkonklaven i mars 2013.

Marx medgav att den tidens entusiasm så småningom svalnat något. Delrapporterna som nu kommit har visat, att ”något verkligt hänt och att framsteg gjorts och det i positiv mening”.

Kardinalen var övertygad om att påven innan han beslutar om en ny kuriastruktur också kommer att inhämta biskopskonferensernas åsikter. K9-rådet måste rådslå med alla särskilda intressenter i en kuriareform, nämligen kurian, påven och biskoparna i världskyrkan.

Kathpress 2015-02-15