Egyptens hjärta är djupt berört och förkrossat

Efter de libyska IS-jihadisternas (Daesh) och deras allierades fasansfulla halshuggning av 21 egyptiska medborgare har Egypten blivit djupt berört och förkrossat. Under de senaste dagarna har varenda tidning i landet slagit upp nyheten på förstasidorna, med rubriker i svart och bilden på den 21 knäböjande offren. Inne i tidningar har det varit många artiklar och kommentarer kring tragedin. Fastän Daesh skröt över att ha dödat kristna, ses offren primärt som egyptier. Den egyptiska regeringen har deklarerat sju dagars landssorg.

President Sisi har personligen träffat den koptiske patriarken Tawadros, överhuvud för den koptiska ortodoxa kyrkan och patriark av Alexandria för att kondolera. Egyptens nationella försvarsråd, där presidenten är ordförande, har haft möte i flera dagar för att besluta om vilka åtgärder man skall vidta. Presidenten underströk att de 21 dödade egyptierna är ”martyrer”, liksom de som nyligen dödats i Sinai. Han sade också att varje familj skulle få 100 000 egyptiska pund (cirka USD 13 000), plus regelbunden pension och läkarvård för varje enskild individ.

Offren kom mestadels från byar i Övre Egypten och hade emigrerat till Libyen för att förtjäna lite pengar i syfte att gifta sig eller stödja sin familj hemma.

Tawadros fick medhåll av Al-Azharuniversitetet. Såväl Shaykh Ahmad al-Tayeh, rektor för universitetet och den högsta sunnitiska dignitären, som Stormuftin av Egypten, Shawqi’Allam, betonade att islam och de andra religionerna inte kan rättfärdiga sådana brott. Den koptiske patriarken noterade att nationen inte kommer att ge sig förrän ogärningsmännen straffats. Under tiden har offrens familjer i olika byar i Minya, Mellersta Egypten, krävt att få tillbaka kropparna av sina kära för att begrava dem.

Tawadros har mottagit många besökare, såväl officiella som privata, inklusive Vatikanens chargé d’affaires vid nuntiaturen, talesman för den katolska kyrkan i Egypten. Påven Franciskus har själv ringt upp Tawadros och sagt att han förenar sig i bön med de kristna i Egypten. Många människor har också besökt offrens anhöriga för att erbjuda dem tröst och stöd.

Alla i Egypten känner tillfredsställelse med att det egyptiska flygvapnet genomfört räder mot Daeshbaser i Libyen. Under de senaste veckorna har man i Egypten ängsligt väntat på rapporter om den egyptier som tagits som gisslan i Libyen. I december rapporterades att en koptisk läkare, hans hustru och dotter hade mördats för att de var kristna och egyptier. Egyptiska medier har uppmanat alla egyptier att lämna Libyen.

För närvarande lever en och en halv miljon egyptier i Libyen och alla vill se dem återsända hem. Libyens representant i Arab League har kondolerat offrens familjer, med detta har inte officiellt rapporterats.

På gatorna råder det stor oro för vad som händer. Jihadisthotet har dock medfört att det nu råder nationell samling och till och med ledande fundamentalister har fördömt morden. ”Detta förfärliga brott enar egyptierna mer och mer”, säger ordföranden för den salafistiska al Nurrörelsen. Alla politiska partier och religiösa grupper fördömer morden och Daeshs attacker mot Egypten och egyptierna. I avvaktan på vidare åtgärder kommer ingen i Egypten att få någon ro förrän de som är skyldiga till halshuggningarna har straffats.

AsiaNews 2015-02-17