Merkel möter påven i dag lördag

Tysklands förbundskansler Angela Merkel reste i fredags för att möta påven Franciskus i Rom. Påven tar emot Merkel på lördag förmiddag i en privataudiens i Vatikanen. I centrum för samtalet står det tyska ordförandeskapet i G7-rådet. Merkel har tidigare sagt att hon vill tala om bekämpande av fattigdom, klimatskydd och hälsopolitik. Ett annat ämne är flyktingspolitiken. Det är andra gången som Merkel träffar påven Franciskus personligen.

Redan i maj 2013 togs hon emot av Franciskus i en privataudiens i Vatikanen. Mars 2013 deltog hon i en mässa på Petersplatsen vid hans tillträde. Merkel reser från Paris vidare till Rom. I den franska huvudstaden träffar hon på fredag en president Francois Hollande.

Efter audiensen hos påven på lördagen kommer den tyska förbundskanslern att ha ett kort samtal med kardinalstatssekreterare Pietro Parolin. Då handlar det om internationella ämnen. Som avslutning besöker hon den katolska gemenskapen Sant Egidio i den romerska stadsdelen Trastevere. Sant Egidio är särskilt engagerat i religionsdialogen. Där träffar förbundskanslern grundaren av Sant Egidio, Andrea Riccardi.

På fredagskvällen upptar programmet ett möte på den tyska ambassaden vid den Heliga Stolen med kyrkoföreträdare och vetenskapsmän. Nuvarande ambassadör och tidigare förbundsutbildningsminister Annette Schavan anses vara nära förtrogen förbundskanslern.

Kathpress 2015-02-21