Påvens Latinamerikaresa tar form

Påvens planerade resa till Latinamerika tar långsamt form. Det verkar bli en resa mellan den 6 och 12 juli. Den 6–8 juli väntas påven till Ecuador. Det rapporterar tidningen El Comercio under onsdagen och hänvisar till lokala ordensgemenskaper. Först efter stilla veckan kommer biskopskonferensen att officiellt bekräfta de slutgiltiga datumen, förklarar hjälpbiskopen i huvudstaden Quito, Danilo Echeverria.

Därmed står landet i Anderna inför det andra påvebesöket sedan Johannes Paulus II:s besök 1985. På programmet står möten med landets 40 biskopar, med präster och ordenspersoner i Quitos katedral liksom även med studenter, likaså en stor mässa med de troende och en gudstjänst i vallfartskyrkan El Quinche. Enligt medieuppgifter kommer påven inte att lämna huvudstaden under sitt Ecuadorbesök.

För de ytterligare uppehållen under den latinamerikanske påvens resa kom det redan under förra veckan ut delvis detaljerade uppgifter. Bolivias biskopar startade i måndags en hemsida för det förestående påvebesöket (www.franciscoenbolivia.org), men där finns dock ännu inte några uppgifter om tidpunkten för besöket.

Enligt den bolivianska internetportalen Jornadanet överväger den kommission som förbereder påvebesöket orterna Santa Cruz och huvudstaden La Paz som möjliga resmål för påven. President Evo Morales förklarade vid en presskonferens i Cochabamba under onsdagen att han överlåter detta beslut helt och hållet ”åt min broder påven”, som efter Morales privataudiens i Vatikanen beslutade sig för att resa till Bolivia. Morales hoppas att Franciskus ska ha en stärkande inverkan på den katolska kyrkan i landet.

I Paraguay har resplanerna redan gått långt. Här angav biskoparna officiellt redan för en månad sedan den 10–12 juli som tidpunkt för påvens besök. Enligt dem ska påven bland annat besöka vallfartsorten Caacupé [bilden], en timmes bilresa från huvudstaden Asunción, och fira en stor gudstjänst på ett militärflygfält nära Asuncions internationella flygplats. Enligt medieuppgifter är 5 000 frivilliga redan igång med förberedelserna.

Sedan han tillträdde som påve i mars 2013 har Franciskus gjort sju utlandsresor, senast 11–19 januari till Sri Lanka och Filippinerna. Närmast reser påven till Sarajevo den 6 juni. Officiellt bekräftat är också hans deltagande i den katolska Familjevärldsdagen, som äger rum den 22–27 september i Philadelphia i USA. I samband med detta kommer påven också att hålla ett tal inför FN:s generalförsamling i New York.

Kathpress 2015-03-25