Vatikanen medlar i det libanesiska dödläget efter presidentvalet

Den franske kuriekardinalen Dominique Mamberti ska enligt libanesiska medieuppgifter medla i det årslånga dödläget efter presidentvalet i landet. Den förre påvlige utrikesministern och nuvarande prefekten för Heliga stolens högsta domstol väntas anlända till Beirut under fredagen, rapporterar dagstidningen Daily Star under onsdagen.

På programmet står enligt uppgift samtal med den maronitiske patriarken, kardinal Bechara Boutros Rai och libanesiska politiker. Förutom dödläget borde även de kristnas situation i Mellanöstern och hotet från islamistisk extremism finnas med på listan över samtalsämnen.

Mamberti, som är född i Marakesh 1952, har varit diplomat för Vatikanen sedan 1986. Han har bland annat tjänstgjort i Libanon. Sedan november 2014 leder Mamberti i egenskap av prefekt Den apostoliska signaturens domstol (högsta domstolen). I februari upphöjdes han till kardinal.

Libanon saknar statsöverhuvud sedan president Michel Suleimans mandattid gick ut den 25 maj 2014. Hittills har drygt ett 20-tal försök i parlamentet att nominera en president misslyckats. Orsaken till dödläget är att den sunnitiska västvänliga grupperingen 14 mars-alliansen och den shiitiska, Syrienorienterade 8 mars-alliansen inte kan enas. Dessutom har man under flera månader debatterat en ny vallag.

Det politiska systemet i Libanon bygger på en maktdelning mellan landets olika konfessionella grupper. Sålunda räknar den ”konfessionella pariteten” med en jämlik representation av muslimer och kristna i parlamentet, med vardera 64 platser. Efter en överenskommelse vid den libanesiska självständigheten 1943 ska presidenten alltid vara maronit, premiärministern sunnit och parlamentets talman shiit.

Kathpress 2015-05-27