Påven ber om ett mirakel under synoden i oktober

Vid den första utomhusmässan under sin veckolånga resa i Latinamerika bönföll påven de troende att be för ett mirakel under den stundande biskopssynoden i oktober, så att kyrkan måtte finna nya och effektiva lösningar på de problem som familjerna av idag brottas med.

”Familjerna behöver ett sådant mirakel”, sade påven inför en väldig församling, uppskattad till drygt 500 000 personer, i Parque Samanes, ett stort köpcenter i Guayaquil, Ecuador. Men med Guds nåd kan kyrkan förvandla ”det som för oss ter sig orent, stötande eller skrämmande”.

(Fader Federico Lombardo, chef för presscentret, sade till journalisterna att påvens ord skulle uppfattas som en allmän reflektion om synodens arbete, snarare än en hänsyftning på något särskilt ämne som biskoparna torde komma att diskutera.)

I sin predikan vid måndagens mässa hänvisade han till bröllopet i Kana och uppmuntrade församlingen att följa Jungfru Marias föredöme: ”Hon lär oss att lägga våra familjer i Guds händer, be och tända det hopp som visar oss att våra bekymmer också är Guds bekymmer.” ”Familjen”, fortsatte han, ”är det närmaste sjukhuset, de ungas första skola och det bästa hemmet för de äldre”. Han uppmanade lyssnarna att se familjen som en ”huskyrka” och underströk betydelsen av bönen ”som alltid lyfter oss ur vår oro och våra bekymmer”.

Påven sade att det ”i familjelivet – liksom i Kana – sker mirakel med det lilla vi har”. Han uppmanade de troende att bistå de familjer som har problem, ”dem för vilka vinet tagit slut, de som bara dricker av modlöshet. De familjer som följer Marias råd och gör vad Jesus säger till dem”, sade påven, ”kan ännu vänta sig det bästa vinet”.

Catholic Culture/Catholic World News 2015-07-06

Mässan i Guayaquil kan ses på tv via denna länk här