Turkiet: protest mot försäljning av klosterbyggnad

En syrisk-ortodox parlamentsledamot har ställt krav på regeringen att återlämna fastigheter till de kristna.

Enligt TV-kanalen IMC-TV, som refererar till ett yttrande av den syrisk-ortodoxe parlamentsledamoten Erol Dora, har det 1700 år gamla Johannesklostret i den sydöstanatoliska provinsen Mardin utbjudits till försäljning. Även en 800 år gammal byggnad, tillhörande den grekisk-ortodoxa kyrkan i det nordvästturkiska Mudanya, är enligt Dora uppe till försäljning. I en parlamentarisk förfrågan till regeringen i Ankara krävde han bland annat att dessa fastigheter skulle återlämnas till de kristna.

Många fastigheter tillhörande kristna församlingar har under de gångna årtiondena indragits till staten eller sålts vidare till tredje man. Först sedan några år har det skett återlämnande av kyrkor och andra byggnader till kristna.

I sin förfrågan till det ansvariga kulturministeriet krävde Dora att få veta hur de personer som nu bjuder ut klostret i Mardin och kyrkan i Mudyana till försäljning kommit i besittning av dem. Därtill kritiserade Dora ministeriet i fråga för att det i båda dessa fall försummat att ta sitt ansvar för att skydda landets kulturella arv.

Kathpress 2015-07-14