Caritas i Litauen klagar på orättvis fördelning av EU-medel

Caritas i Litauen kritiserar fördelning av EU-medel i den baltiska staten. Eftersom det mesta av anslagen från den europeiska socialfonden under den nya fördelningsperioden går till statliga projekt, blir inget över till oberoende hjälporganisationer, påpekar direktorn för Caritas organisationer i ärkestiftet i Vilnius, Linas Kukuraites vid ett besök av en delegation från Internationella Sammanslutningen för Mänskliga Rättigheter (IGFM).

”Regeringen tillämpar nya prioriteringar vid fördelningen av ESF-medel”, säger Kukuraites. Ett prioriterat område har således blivit modernisering av statliga barnhem. Det får till följd att projekt av organisationer som Caritas får minskade anslag och kan ibland bli tvingade att upphöra.

Med hjälp av en årsbudget på 1,8 miljoner Euro bedriver Caritas organisationer i ärkestiftet i Vilnius, 40 sociala program, som når cirka 16 000 människor. Bland dess finns bostadslösa och alkoholister liksom unga mödrar med barn. Alltsedan landet blev självständigt stödjer IGFM Caritas i Litauen med hjälptransporter.

Omkring 80 procent av Litauens befolkning tillhör katolska kyrkan. Dessutom finns en rysk-ortodox och evangelisk-luthersk minoritet. Omkring 0,2 procent tillhör den reformerade evangeliska kyrkan.

Kathpress 2015-07-15