Kuba grep ”damer i vitt”

På Kuba greps några veckor före påven Franciskus besök återigen mer än 70 regimkritiker. Enligt vad den regimkritiska internetsajten 14ymedio rapporterar grep polisen i samband med en gudstjänst i söndags (lokal tid) runt 40 medlemmar av medborgarrättsorganisationen Damas de Blanco (kvinnor i vitt) tillsammans med ytterligare 30 aktivister. Kvinnorna hade enligt uppgift genomfört sin traditionella tysta marsch och därefter lyssnat till en protestsång.

Damas de Blanco är en sammanslutning av kubanska kvinnor, vars män och söner blivit gripna på grund av sitt engagemang för yttrande- och pressfrihet. Rörelsen grundades 2003 som en reaktion på den kubanska ”svarta våren”, då ett stort antal regimkritiker greps och dömdes till långa fängelsestraff.

Sedan dess kräver Damas de Blanco regelbundet offentligt att politiska fångar ska friges. Deras namn kommer av den vita klädsel som de bär som ett tecken på sitt fredliga motstånd. Genom den katolska kyrkans förmedling frigavs förra månaden nästan alla politiska fångar och flögs ut till exil i Spanien. År 2005 belönade Europaparlamentet rörelsen med Sacharovpriset.

Kathpress 2015-07-20