Den estniske kompositören Arvo Pärt fyller 80

Den estniske kompositören Arvo Pärt fyller 80 fredagen den 11 september. Han är en av viktigaste kompositörerna av nutida internationell klassisk musik, och hans verk har alltid religiösa referenser.

Pärt har fått ta emot många hedersdoktorat och utmärkelser. År 2014 fick det största priset inom konstvärlden, den japanska utmärkelsen Praemium Imperiale, för sina insatser. Priset med sina 110 000 euro räknas som ”Nobelpriset i konst”. Vidare fick han 1995 i Schwäbisch Gmünd priset för europeisk kyrkomusik. Under hösten 2009 hörde Pärt till de konstnärer från hela världen som tackade ja till en inbjudan från Benedictus XVI till ett möte i Sixtinska kapellet. Sedan 2011 ingår han i Påvliga kulturrådet.

1980 lämnade Pärt sitt hemland, på grund av det tilltagande förtrycket från den sovjetiska ledningen, och emigrerade till Wien, där han fick österrikiskt medborgarskap. Ett år senare flyttade han till Berlin. Senare flyttade han till Berlin-Lankwitz, där han bor i dag. Efter Sovjetunionens upplösning och Estlands självständighet tillbringar han delar av året i sitt lantställe i Estland.

Pärt gjorde sig ett namn genom ton-kollage och flera okonventionella tekniker, och han myntade genom att använda gamla tekniker den så kallade tintinnabuli-stilen. Än i dag kan han överraska. I somras uppfördes ett gemensamt projekt med konstverk av målaren Gerhard Richter och kompositioner av Pärt i Manchester. Båda hade tillägnat varandra sina arbeten. Pärts arbete, en körsång, bar titeln ”Tre herdebarn från Fatima”.

Kathpress 2015-09-10

I Signum nr 5/2015 finns en längre artikel om Pärts konstnärskap av Torsten Kälvemark (övers.anm.).