Vatikanen kritisk till Vita husets välkomstplaner

När påven Franciskus nästa vecka anländer till USA och huvudstaden Washington DC planerar Vita huset att hålla en välkomstceremoni till vilken man inbjudit flera öppet HBT-aktivistiska grupper och allierade, och andra företrädare för intressen som motarbetar Katolska kyrkan och försöker påverka biskopssynoden om familjen i Rom i oktober.

Bland det hundratal personer som kommer att samlas på Vita husets södra gräsmatta nästa onsdag 23 september för att välkomna påven vid dennes första besök i USA, innan påven och president Obama avviker för ett möte på tu man hand, finns till exempel den tidigare episkopale biskopen V. Gene Robinson. När han som förste öppet homosexuelle person valdes till biskop bidrog det till att splittra de episkopala och anglikanska kyrkogemenskaperna.

Vita huset har vidare inbjudit HBT-aktivistgruppen GLAAD som nyligen har gett ut en journalistguide inför påvebesöket där reportrar uppmanas att vända sig till katoliker som avviker från kyrkans tro och lära när det exempelvis gäller familj och äktenskap, och att göra sympatireportage om tidigare anställda vid katolska institutioner vilka har mist sina jobb när de har brutit mot de moraliska kraven i anställningskontrakten. I guiden porträtteras vidare flera katolska biskopar och kommentatorer negativt eftersom de öppet har motsatt sig HBT-lobbyns arbete, och den katolska organisationen Courage, som försöker hjälpa personer med samkönade attraktioner att leva ett liv i kyskhet i enlighet med kyrkans lära, betecknas i GLAAD:s guide som ”extremt farlig” för unga HBT-personer.

Härutöver har Vita huset och dess politiska allierade i kongressen bjudit in ett antal medialt kända katoliker som öppet motverkar och motsätter sig kyrkans lära, däribland företrädare för gruppen NETWORK Lobby som försökte undergräva de amerikanska biskoparnas motstånd mot att president Obamas sjukvårdsreform skulle tvinga kyrkliga institutioner att börja finansiera preventivmedel och aborter för sina anställda. Flera av de inbjudna representerar grupper och organisationer som finansieras av The Arcus Foundation, som med miljontals dollar genom åren har stött HBT-aktivister och projekt för att motverka kyrkliga initiativ för religionsfrihet.

Rapporterna om dessa inbjudningar har nu gett upphov till oro och kritik i Vatikanen. En högt uppsatt källa inom Vatikanen säger att Heliga stolen är bekymrad för att möjliga foton på påven Franciskus tillsammans med en eller flera av dessa kontroversiella gäster skulle kunna användas i kampanjsyfte för att ge sken av stöd, uppgav tidningen Wall Street Journal i torsdags.

Catholic News Agency, 2015-09-18