Lilla Thérèses föräldrar helgonförklaras

På tredje söndagen under biskopssynoden – 18 oktober – kommer med Louis och Zelie Martin för första gången i kyrkans historia ett äkta par att kanoniseras, som inte dödades av hat mot tron. Påven Franciskus leder kl. 10.30 på Petersplatsen högtiden, till vilken mer än 50 000 pilgrimer väntas. Det kommer att bli den religiösa huvudhändelsen under synoden, som slutar den 25 oktober.

Det franska äkta paret Louis Martin (1823–1894) och Zelie Martin, född Guerin (1831–1877) är föräldrar till den heliga Thérèse av Lisieux. Sammanfallet i tiden med biskopssynoden om familjen, som äger rum i Vatikanen, är ingen tillfällighet. Äkta par har under de gångna 500 åren helgonförklarats endast tillsammans därför att de dog som martyrer, inte därför att de som gifta levt föredömligt.

I basilikan Santa Maria Maggiore är under synoden relikerna av det äkta paret Martin och den heliga Thérèse utställda. Helgonförklaringen understryker ett centralt syfte med denna biskopsförsamling: en kyrka som mindre lär och dömer, som mera hjälper, värvar och motiverar, när det gäller äktenskap och familj. Den bästa motivationen är förebilder. Ibland måste man gå mycket långt tillbaka i tiden för att finna sådana äkta par: påven Benedictus XVI hänvisade i sitt budskap till världsfamiljedagen i Mexico City 2009 till den romerske senatorn Gordianus och hans hustru Silvia på 500-talet, som var föräldrar till påven Gregorius den Store.

Trosvittnen i en kyrkofientlig tid

Paret Martin levde under en tid som var mycket turbulent i den franska inrikespolitiken. Napoleon III avgick och den agnostiska-kyrkofientliga tredje republiken utropades. Louis Martin var juvelerare och urmakare och hans Zelie tillverkade spetsar. Båda kom från religiösa familjer.

Äktenskapet ingick 1858, paret fick nio barn och måste uthärda flera prövningar: tre barn dog i späd ålder, en flicka i fem års ålder; kvar blev fem döttrar, som tidvis hemsöktes av svåra sjukdomar. När modern Zelie 1877 dog endast 46 år gammal av en brösttumör, flyttade änklingen med sina döttrar till Lisieux och ägnade sig helt åt att uppfostra dem. Alla döttrarna följde, stödda av fadern, kallelsen att träda in i en orden. Louis Martin dog 1894 efter ett långt lidande av åderförkalkning, förlamningar och med själsförmögenheterna starkt reducerade.

Den heliga Thérèse av Lisieux sade själv som sina föräldrar: ”Den käre Gud har gett mig en fader och en moder, som var mera värdiga himmelen än jorden.” Föräldrarnas fromma liv var grundvalen för att alla deras döttrar gick in i ordenslivet.

Sambandet äktenskap – det gudsvigda livet – helighet finns redan i helgonkalendern: heliga kvinnor, som har blivit fria till det gudsvigda livet genom sina mäns tidiga död.

Processen med att helgonförklara paret Martin misstänktes först för att åter stå i samband med orden: de skulle helgonförklaras endast för att de var föräldrar till ett helgon. Men redan 2008 under saligförklaringsprocessen i franska Lisieux uttryckligen detta antagande.

Kathpress 2015-10-08

Hemsidan för Karmelitorden i Sverige finns här