Två gripna i Vatikanen för att ha lämnat ut interna dokument

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan några dagar tillbaka har begreppet Vatikleaks återigen fått ett uppsving i medierna. Nu är det officiellt bekräftat att Vatikanens polis har förhört och gripit en högt uppsatt ordensperson inom Kurian och en kvinnlig PR-konsult för att ha lämnat vidare konfidentiella dokument. Kvinnan greps dock endast tillfälligt.

De anklagas för att lämnat vidare underlag till två italienska journalister, vars böcker om Vatikanens finanser utkommer i dessa dagar. En av dessa är skriven av Gianluigi Nuzzi. Han spelade redan 2012 en central roll i den så kallade Vatileaksaffären genom att offentliggöra konfidentiella dokument från påven Benedictus XVI:s skrivbord.

De två anklagade är inte några okända. Den spanske prästen Lucio Angel Vallejo Balda finns sedan 2011 vid en myndighet i Vatikanen. Han är medlem av den katolska gemenskapen Opus Dei och sekreterare, och därmed ”andreman”, vid prefekturen för Heliga stolens ekonomiska angelägenheter. Därmed har han tillgång till en stor mängd konfidentiella bokföringsdokument. År 2013 gjorde påven honom dessutom till sekreterare för den nya och sedan dess upplösta kommissionen för omstrukturering av ekonomiska och administrativa angelägenheter i Vatikanen (COSEA).

Vallejo väckte visst uppseende när han 2014 offentliggjorde att han skulle bli sekreterare för det nya ekonomisekretariatet, vars ledare, kardinal George Pell, först bekräftade detta. Men Franciskus gav slutligen posten till en annan, sin tidigare privatsekreterare Alfred Xuereb. Många bedömare anar här ett möjligt motiv för avslöjandet.

Vallejo arrangerade även en stor buffémottagning till en kostnad på 18 000 euro, för italienska prominenta gäster på en takterrass i Vatikanen. Vilket skapade negativa rubriker och enligt uppgift även irriterade påven Franciskus.

Undersökningen av VIP-buffén ledde också till den 33-åriga Francesca Immacolata Chaouqui, en PR-specialist som arbetar för revisionsfirma. Hon förnekar dock att hon skulle vara delaktig i organiserandet av mottagningen. Hon ska bara ha varit ansvarig för att passa upp gästerna.

Den attraktiva och ytterst meddelsamma italienskan, som också upprätthåller vänskapliga kontakter med den grävande journalisten Nuzzi, avancerade raskt till en mediestjärna i den 2013 av påven inrättade COSEA-kommissionen. Som medlem hade hon tillgång till konfidentiella dokument. Chaouqui hamnade i svårigheter på grund av twittermeddelanden, där hon lät sina följare veta att Benedictus XVI led av leukemi, att kardinal Tarcisio Bertone var korrupt och att Italiens förre finansminister Giulio Tremonti var homosexuell. Chaouqui förnekar att det var hon själv som ska ha skickat dessa twittermeddelanden. Under de senaste månaderna har det sedan blivit lugnare kring henne.

Omständigheterna för deras gripande är fortsatt oklara. Uppenbarligen sattes den italienska medborgaren, Chaouqui i förvar inom vatikanskt territorium efter sitt förhör. I måndags ska hon enligt uppgifter från Vatikanen ha försatts på fri fot efter att ha visat samarbetsvilja.

Det var påfallande att Vatikanen betonade att offentliggörandet av konfidentiella dokument inte skulle tjäna ”påvens mission”. Den kommentaren syftade uppenbart på ett uttalande av bokens författare Nuzzi, som hävdade att han med sitt avslöjande vill hjälpa påven Franciskus.

Om dokumenten har samma sprängkraft som Vatikleaks 2012 återstår att se. Bedömare pekar på att dokumenten denna gång inte härrör från påvens eget skrivbord – och därför möjligen kommer att orsaka mindre uppståndelse.

Kathpress 2015-11-02