Stridbart danskt byggfack organiserar gästarbetare

Just nu pågår ett enormt arbete med att bygga ut Köpenhamns tunnelbanenät. Metrobygget, som hittills kostat motsvarande 29 miljarder svenska kronor, har varit kantat av en hel rad skandaler. Bland annat har det danska arbetsmiljöverket slagit ned på de omfattande bristerna i säkerheten på bygget. Det har också framkommit att arbetsplatsolyckor har mörkats av entreprenörerna. Utöver det har det förekommit omfattande lönefusk och skattebedrägerier bland de involverade bolagen.

Men under året har facket börjat vända saker och ting rätt. Av de cirka 1 500 byggarbetare som arbetar med tunnelbanan är runt 1 200 utländska gästarbetare. På drygt ett år har den danska fackförbundet 3F, Byggnads-, jord- och miljöarbetarnas fackförening, organiserat 600 av dem.

Man har arbetat aktivt med arbetsplatsen och uppmärksammat gästarbetarnas behov – när det till exempel visade sig att många av dem hade svårigheter med att översätta och förstå skatteregler så införde 3F ”Skatte­onsdagar” där arbetarna kunde komma och få hjälp att uttyda och få ordning på sina papper.

– Det är ett resultat av flera års hårt, målinriktat slit, säger Jens Kirkegaard, ordförande för 3F:s byggsektion till Arbetaren.

– Vi har sett till att möta de utländska arbetarna där de befinner sig och hjälpa till med de behov de har. Vi har försökt ge dem verktyg för att kunna röra sig i det danska samhället och få sina rättigheter tillgodosedda.

Jens Kirkegaard säger att det från början var näst intill omöjligt för facket att ens få tillträde till arbetsplatsen, eftersom avtalet var skrivet på ett sätt som gav underentreprenören långtgående rättigheter. Det gjorde att inte ens beställaren, danska staten och Köpenhamns kommun sammanslutet i bolaget Metroselskabet, släpptes in innanför de fem meter höga staket som satts upp runt bygget.

Enligt Jens Kirkegaard är mer­parten av arbetarna på tunnelbanebygget är från Italien, Polen, Rumänien och från den gamla portugisiska kolonin Guinea-Bissau i Västafrika. De flesta var från början mycket skeptiska mot fackföre­ningar, vilka de i många fall kopplade till korruption eller som del av ett förtryckande system.

– Många av arbetarna från Guinea-Bissau har dessutom visat sig vara analfabeter. Generellt är det här arbetare som från början har haft mycket låg tilltro till facken, människor som starkt proletariserats och hunsats. Men successivt har vi vunnit deras tillit och nu har vi också en italienare som valts till facklig förtroendeman på arbetsplatsen, vilket fungerar väldigt bra, säger Jens Kirkegaard.

3F är känt för att vara ett stridbart fack med många aktiva klubbar, de har de senaste åren vidtagit åtskilliga stridsåtgärder mot arbetsköpare genom att bland annat sätta arbetplatser i blockad. I mars i år vann också 3F en historisk seger i Danmarks arbetsdomstol.

En av det stora tunnelbanebyggets underleverantörer, det italienska företaget Cipa, tvingades betala ut 22 miljoner danska kronor till fackföreningens medlemmar som de lurat på löner. Det är den största företagsbot som betalats ut i ett arbetsrättsligt mål i landets historia. Cipa hade betalat ut löner till gästarbetarna enligt tariffer som låg långt under det danska byggavtalet och dessutom skiktade arbetarna utifrån etnicitet – rumäner fick fem euro i timmen, polacker sex euro, arbetarna från Guinea-Bissau sju euro och italienare tio.

Facket räknade ut att företaget totalt betalat ut 47 miljoner danska kronor för lite och domstolen fann det styrkt att åtminstone 35 fall av lönedumpning skett.

– Det är en mycket stor bot, och det är naturligtvis mycket otillfredsställande att Cipa har brutit mot de tydliga regler som gäller för alla underleverantörer på tunnelbanebygget, sade byggherren Metroselskabets vd Louise Høst i ett pressmeddelande efter domen.

– Beslutet visar tydligt att man får betala förr eller senare, om man inte lever upp till de tydliga krav vi ställer. Detta är en dyrköpt läxa.

Efter att arbetsdomstolen sagt sitt började också byggets huvudentreprenör, italienska CMT, att vilja förbättra relationerna till facket och har nu ingått ett avtal med 3F om att betala tre månaders fackföreningsavgift för de gästarbetare som ansluter sig.

– Det är självklart en viktig dom och viktig seger för oss. För många av fackföreningarna i dag som går på defensiven har vi, som representerar en av de största yrkesgrupperna, kunnat inspirera till mer offensivt fackligt arbete. På många vis har vi vänt ett skandalbygge till en arbetsplats med många perspektiv. Även om inte alla problem är lösta, lönerna är till exempel fortfarande för låga, så satsar vi på att det ska bli en helorganiserad arbetsplats, säger Jens Kirkegaard.

Han konstaterar att ett av den danska arbetsmarknaden största problem är att den är hårt pressad av att arbetsköparna i så hög grad anlitar utländsk arbetskraft, vilket leder till social dumpning.

– Många inhemska danska arbetare känner självklart oro för om de ska förlora sina arbeten, de har svårt att förstå hur företagen kan komma undan med att importera arbetskraft när det finns kompetent lokal arbetskraft här. Men det bästa vi kan göra, så länge människor i social nöd tvingas söka sig där arbetstillfällena finns, är att organisera dem. Det är så vi kan förbättra arbetsvillkoren för alla och komma åt social dumpning.

Jens Kirkegaard menar att den danska arbetsmarknaden generellt blivit allt tuffare de senaste åren. Framförallt genom att regeringen sänkt arbetslöshetsersättningen från fyra år till två år, vilket hittills drabbat 60 000 danskar.

– Sådana här politiska ingrepp har givetvis förändrat styrkeförhållandet på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna är mycket starkare i dag och våra medlemmar tvingas använda en allt större del av sin mentala energi för att hela tiden se till att komma upp i de timmar de behöver för att klara sin försörjning.