”Arbetslivet måste bli anhörigvänligt”

Att ta hand om en sjuk eller gammal nära anhörig riskerar att få stora konsekvenser. Många av de som svarat på Petra Ulmanens enkät inför avhandlingen Omsorgens pris i åtstramningstid svarar att de känner psykiska påfrestningar.

Omkring 100 000 svenskar har känt sig tvingade att gå ned från ordinarie arbetstid till deltid eller till och med slutat jobba helt på grund av vård av nära anhörig, säger Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nationellt centrum för anhöriga och docent i hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Hur man påverkas beror naturligtvis på omfattningen. Ju mer man gör desto mer påverkar det din egna hälsa och din möjlighet att vara delaktig i samhället i övrigt, säger han till Arbetaren.

Enligt honom beror, precis som Petra Ulmanen skriver i sin avhandling, det ökade omsorgsarbetet bland anhöriga på det minskade antalet platser inom äldrevården.

Lennart Magnusson efterlyser också en större medvetenhet bland arbetsköparna.

– Tidigare har man ju mest sett det som att det är de äldre som tar hand om varandra. Men det gäller i allra högst grad också yrkesverksamma personer, och de måste man som arbetsgivare gå in och stödja. Med exempelvis ökad flexibilitet och genom att enklare bevilja ledighet, säger han.

Ann-Marie Högberg, ordförande i Anhörigas Riksförbund, känner också hon igen mycket av det som avhandlingen tar upp.

– Den bilden bekräftar det jag sett under de senaste 20 åren som äldreomsorgen rustats ned.

Anhörigas Riksförbund jobbar nu intensivt för att nå ut med sina frågor till både riksdagen och i kommunernas verksamheter runt om i landet.

– Vi måste börja utgå från de äldres behov, säger Ann-Marie Högberg.

Hon menar precis som Lennart Magnusson att arbetslivet måste bli mer anpassat efter de som känner sig tvingade att vårda anhöriga så länge inte antalet platser inom äldrevården utökas.

– Precis som att arbetslivet tar hänsyn till att de anställda har barn måste det även bli anhörigvänligt. Men grundfrågan är naturligtvis att antalet platser inom äldreomsorgen påverkar. Vi måste ha en vård och omsorg av god kvalitet som motsvarar de behov som finns, säger hon.