Upptrappat krig efter terrordåd

Minst 44 personer dödades vid ett bombdåd i Libanons huvudstad Beirut under torsdagskvällen förra veckan. Attacken ägde rum i det shiamuslimska och Hizbollah-kontrollerade området Bourj al-Barajneh i utkanten av staden.

Förutom det stora antalet dödsoffer skadades omkring 200 personer av explosionerna, som utlöstes i rusningstid av självmordsbombare som sägs vara kopplade till Islamiska staten, IS. Terrororganisationen har även själva tagit på sig ansvaret.

Bara drygt ett dygn senare drabbades Paris av ett av de värsta terrordåden i Frankrikes moderna historia med flera attacker som hittills kostat 129 människor livet. Även där tog IS på sig skulden. Organisationen lade under måndagen ut en video där de enligt nyhetsbyrån Reuters hotar att alla länder som deltar i flygoperationerna mot IS med liknande attacker.

Leif Stenberg är islamolog och Libanonexpert vid institutionen för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han säger till Arbetaren att torsdagens attack i Beirut troligen inte är den sista i landet.

– Libanon är väldigt hårt drabbat och det finns naturligtvis all anledning att tro att IS är inblandade. IS och Hizbollah är bittra fiender och står på varsin sida i kriget i Syrien, säger han.

Libanons inrikesdepartement meddelade under söndagen att nio personer gripits efter dådet, som beskrivs som det värsta sedan inbördeskriget tog slut 1990.

Enligt IS själva, som rapporterat om sprängningarna på sitt Twitterkonto, utlöstes en av bomberna av en självmordsbombare och en annan på en motorcykel lastad med sprängmedel.

Bland de som hittills gripits för dådet finns två syrier och två libaneser. Det uppgav Libanons inrikesminister Nuhad Mashnug vid en presskonferens under söndagseftermiddagen.

Leif Stenberg förklarar att området där bomberna detonerade är kontrollerat av den shiamuslimska organisationen Hizbollah, som stödjer Syriens president Bashar al-Assad i det blodiga inbördeskriget mot bland annat IS.

– För IS framstår shiamuslimerna som rena kättare, vilket är värre än allt annat för dem. Och därför ses de också som fullt legitima mål att attackera, säger han.

Hur påverkas Libanon av det här dådet?

– Det är naturligtvis ett hårt slag mot landet. De är väldigt beroende av handel och även av turism. Terrordåd som det här riskerar att skrämma bort folk och många i landet oroas nu över framtiden.

IS har redan haft kontroll över mindre områden inne i Libanon under det pågående kriget i Syrien. Gränsen mellan länderna är både dåligt bevakad och svår att kontrollera, så att stoppa framtida liknande dåd den närmaste tiden kan bli svårt, menar Leif Stenberg.

Han säger också att en av orsakerna till att IS attackerade just den Hizbollah-kontrollerade förorten Bourj al-Barajneh troligen är att skapa oro bland landets shiamuslimer. För Hizbollah är attacken ett hårt slag, då de inte lyckats svara för säkerheten i området där terroristerna slog till, något som kan komma att skapa splittring i organisationen.

Attentatet i Beirut hade kunnat döda betydligt fler. Enligt den brittiska tidningen The Guardian lyckades en civilperson stoppa en misstänkt självmordsbombare på väg in i en fullsatt moské. Bomben detonerade utanför och både den misstänkta IS-soldaten och personen som rusade fram dödades.

Hizbollah, vars militära gren är terroriststämplad av bland annat EU och USA, har tillsammans med den syriska regimens trupper stridit mot IS inne på syriskt område.

– Kampen mot terroristerna kommer att fortsätta och det blir ett långt krig mellan oss, sade en medarbetare till Hizbollahledaren Hassan Nasrallah, enligt AFP.