Gräsrötter förbjuds demonstrera i Paris

Demonstrationerna var tänkta att samla hundratusentals männis­kor från hela världen och planeringen från miljöorganisationer och klimataktivister har pågått i åratal.

Men efter terrorattentaten i Paris för två veckor sedan har de franska myndigheterna nu beslutat att under klimattoppmötet, som pågår i staden mellan den 30 november och 11 december, förbjuda alla protester i hela landet av säkerhetsskäl.

Även den planerade klimatmarschen genom staden som beräknades samla upp­emot 200 000 personer stoppas.

– Det går inte ihop med den franska regeringens budskap till franska folket om att man ska gå ut på gatorna och fortsätta sitt liv, gå ut och dricka ett glas eller gå på bio, säger Eros Sana, en av arrangörerna till marschen, i en intervju med Sveriges Radio.

Beskedet om att förbjuda demonstrationerna har skapat starka reaktioner hos stora delar av den globala miljörörelsen. Vissa menar att den franska staten använder terrordåden som förevändning för att slå ned på protesterna, medan andra är mer förstående.

– Jag vill inte uttala mig om deras bedömning är korrekt eller inte. Men terroristernas avsikt är ju att splittra människor så därför är det extra viktigt för oss som tror på att samarbeta att göra det nu, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, till Arbetaren.

Hon säger också att klimat­rörelsen inte får låta sig tystas på grund av förbudet. På lördag samlas därför människor runt hela världen vid omkring 2 000 globala manifestationer i över 150 länder för att trycka på beslutsfattarna inför Cop21 i Paris.

– Vi får inte låta oss tystas utan i stället visa att vi är många som är beredda att jobba för en bättre framtid, säger Annika Jacobson.

Beslutet om att stoppa alla typer av demonstrationer och aktioner fattades i onsdags förra veckan. Däremot har inte den stora mässan Cop21 Solutions med bland andra lobbyister från olika internationella företag ställts in. Förbudet gäller alltså bara aktiviteter ordnade av gräsrotsrörelser och miljöorgani­sa­tioner.

Trots att många visat förståelse för de franska myndigheternas beslut uppmanar många aktivister ändå till demonstrationer.

– Även om det här beslutet gör det svårt för oss att gå vidare med våra ursprungliga planer kommer vi att hitta ett sätt för folk att uttrycka sin röst för klimaträttvisan under mötet i Paris, säger Nicolas Haeringer, organisatör vid den globala klimatorganisationen 350, i ett uttalande.

Sammanlagt beräknas 138 av världens ledare närvara vid toppmötet mötet där tanken är att de ska enas kring ett nytt klimatavtal som ska gälla från år 2020.