Kyrkliga representanter i Tyskland skeptiska till krig mot IS

Reinhard_kardinal_marxI den katolska kyrkan finns en olust inför de utökade militära insatserna mot terrornätverket Islamiska staten (IS). Ordförande för tyska biskopskonferensen (DBK), kardinal Reinhard Marx, varnade i fredags för illusionerna. ”Om Tyskland går in i kriget, bör det inte bara väcka förhoppningsfull glädje utan också sorg”, sade han i München. Krisen går inte att lösa med enbart våld. ”Utan långsiktiga idéer blir det ingen fred och antalet flyktingar kommer att öka ytterligare”, enligt kardinal Marx.

Enligt en bedömning av det påvliga sändebudet i Syrien, ärkebiskop Mario Zenari, går det inte att lösa konflikten i landet med våld. Utan en brett upplagd dialog, som går till roten med konfliktens orsaker och driver fram förhandlingar, är fred inte möjlig, sade nuntien Zenari. Här finns det egentliga slagfältet. Zenari bestrider emellertid inte att luftangrepp mot terrormilisen kan vara meningsfulla.

Nuntien påminner om att syrier flyr från sitt land i oförminskad skala. ”Särskilt de unga människorna ser inte längre någon framtid i landet och packar därför sina väskor.” Det gäller i synnerhet de kristna syrierna. Så länge konflikten pågår, kommer inte heller flykten att upphöra.

Förbundsdagen i Berlin beslutade i fredags om en militärinsats mot IS i Syrien. Vid omröstningen i fredags röstade två tredjedelar för förbundsregeringens förslag. Två förslag från vänsterfraktionen mot insatsen och mot vapenleveranser avslogs. Det framfördes kritik från oppositionsledare och från företrädare för den katolska kyrkan.

Biskopen i Trier, Stephan Ackermann, ordförande för kommissionen Iustitia et Pax, kallade steget ”helt begripligt och förmodligen till och med nödvändigt” medan hans biskopskollega, Heinz-Josef Algermissen, president i den katolska fredsrörelsen Pax Christi, talade om ett ”militärt äventyr, vars mål och resultat inte går att överskåda”.

Kyrkoföreträdare i Tyskland är emellertid eniga om att enbart militära insatser inte kan lösa konflikten i Syrien. Denna ambivalens märks också hos den evangeliska kyrkans företrädare i Tyskland, Renke Brahms: ”Vi förstår, att den tyska förbundsregeringen befinner sig under ett starkt tryck att stödja sin franska förbundspartner med verksamma metoder. Tyskland manar till europeisk solidaritet och är förpliktigad att handla solidariskt i Europa. Samtidigt behövs emellertid besinning i reaktionen.”

Den katolska militärbiskopen Franz-Josef Overbeck kräver, ”att man besvarar de ouppklarade frågorna som gäller den militära insatsens strategi, liksom frågor om de politiska perspektiven i Mellanöstern efter avslutad militär insats.” General Karl-Heinz Lanther, som har engagerat sig i den katolska fredsstiftelsen, sade i en intervju med katholisch.de, att vad gäller IS är det ”enligt min bedömning för närvarande så att vi inte har några andra alternativ än att betvinga terrorgruppen med militära medel och så få stopp på deras fortsatta grymheter”. Den nye presidenten i tyska katolikers centralkommitté, Thomas Sternberg, instämmer i en intervju i kirchensite.de: ”Om ett gäng mördare hotar att utrota hela folk och åsidosätta mänskliga rättigheter på ett så brutalt sätt, då måste världssamfundet reagera.” Samtidigt bekände CDU politikern att beslutet i förbundsdagen gjorde ont.

Kathpress 2015-12-05