Rasister framåt i Frankrike

Det högerradikala och invandringsfientliga Nationella Fronten, NF, kammade hem 28 procent av rösterna i den gångna helgens regionalval i Frankrike. En historisk rekordsiffra för ledaren Marine Le Pen, som nu av allt att döma mer och mer ställer in siktet på att bli landets nästa president efter valet 2017. Hennes parti leder för närvarande i sex av landets sammanlagt 13 regioner inför en avslutande val­omgång på söndag.

Nationella Fronten är, sett till antalet röster, för närvarande Frankrikes största parti. I jämförelse kan nämnas att högern Les Répulicains, med den före detta presidenten Nicolas Sarkozy i spetsen, fick 27 procent och det styrande socialistpartiet endast fick drygt 23 procent av rösterna. Något som bland annat lett till att ledaren för president Francois Hollandes socialdemokratiska parti, Jean-Christophe Cambadélis, uppmanat sina regionala kandidater att ändra sig valets andra runda för att på så sätt stärka Sarkozys höger. Det i förhoppning att minska inflytandet för Nationella Fronten.

– I jämförelse med de andra partierna framstår Nationella Fronten som ett väldigt solitt parti med en stark organisation, säger Carina Gunnarson, statsvetare och Frankrikeexpert vid Uppsala universitet, till Arbetaren.

Efter Cambadélis uppmaning till det egna partiets kandidater har sprickan i de franska socialdemokraterna vuxit. Vissa stödjer initiativet att i stället rösta höger medan andra har beskrivit läget som det allvarligaste sedan den nazist­samarbetande och hårt aukoritära Vichyregimen styrde landet 1940 till 1944, under andra världskriget.

Carina Gunnarson är oroad över utvecklingen och tror att förra helgens valresultat inte bara kan bana väg för Nationella Fronten vid valet 2017 utan också skapa stora förändringar redan nu.

– Det riskerar naturligtvis att splittra stora grupper i landet och deras politik främjar ju knappast någon öppenhet. Den går tvärt emot de klassiska republikanska idéerna, säger hon.

Hur kan det rent konkret komma att märkas att partiet nått de här framgångarna på regional nivå?

– Det har ju inte hänt förr så det är naturligtvis svårt att säga. Men om vi tittar på kommuner där de tidigare har stort inflytande ser vi ju hur de bland annat har rensat bibliotek från böcker som inte passar partiets egna ideologi.

Vad tror du om chanserna att Marine Le Pen blir landets nästa president?

– Hon har åtminstone stora möjligheter att ta sig vidare till den andra presidentvalsomgången, men mycket beror naturligtvis på hur de andra partierna agerar.

Vid presidentvalet 2002 nådde Jean-Marie Le Pen,  tidigare partiledare och grundare av Nationella Fronten, och Marine Le Pens pappa, sin största valframgång då han tog sig vidare till en andra omgång. Där valde dock de andra partierna att ingå ett blocksamarbete, vilket ledde till att högerkandidaten Jacques Chirac valdes till president med stor marginal.

Men Marine Le Pen har enligt många politiska bedömare större chanser än sin pappa att nå posten som landets högsta ledare då splittringen i fransk politik i dag är större än på länge och alternativen för väljarna tycks färre.

– Alla som röstat på Nationella Fronten är inte rasister som vill slänga ut alla invandrare, snarare handlar det till stor del om ett politiskt missnöje, säger Carina Gunnarson.

Precis som många andra tror hon att terrordåden i Paris för en månad sedan, som terrororganisationen Islamiska staten tagit på sig, spelat in i hur folk valt att rösta. Enligt opinionsmätningar kort efter de blodiga attackerna, i vilka 129 personer dödades, stärktes stödet för Nationella Fronten. Även om chanserna bedöms som små att partiet vinner i samtliga sex regioner där de nu skaffat sig en ledning beskrivs läget som allvarligt.

– Många människor blev uppskakade av terrordåden. Den spontana reaktionen blevnell, so att söka sig till vad de uppfattar som en garant för trygghet, en stark ledare och att stänga gränser. Det är synnerligen uppseendeväckande om en högerextrem kandidat skulle ligga så bra till i ett stort europeiskt land, säger den franska författaren Bim Clim under lång tid granskat Nationella Fronten, i en intervju med Dagens Nyheter.

På söndag hålls den andra omgången i regionalvalen. Det är de sista valen innan landet ska välja president 2017.