Pensionsfällan – slår hårdast mot kvinnor

Hela 7 000 kronor mindre i månaden att leva på. Det är verkligheten för många LO-kvinnor sedan de gått i pension vid 65 års ålder. I två nya rapporter, ”Vem kan jobba till 67?” och ”Vad får en arbetare i pension?”, som presenterades av LO i måndags finns tydliga beräkningar på vad olika yrkesgrupper kan förvänta sig efter att de har slutat jobba.

I rapporterna framgår bland annat att en kvinnlig 65-årig kommunalare som arbetat heltid i 40 år får ut en snittlön på 23 000 kronor i månaden innan skatt. När hon sedan gått i pension minskar inkomsten med hela 7 000 kronor varje månad vilket innebär drygt 10 000 kronor att leva på efter skatt.

Motsvarande summor för en manlig industriarbetare är 12 500 kronor i månaden när skatten dragits. Också där är bortfallet drygt 7 000 kronor mindre än innan pension, det vill säga 40 procent mindre att röra sig med jämfört med när man jobbade.

– Det är långt ifrån de 70 procent av slutlönen som det var tänkt att pensionsreformen skulle leda till, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Han menar att personer som arbetat ett helt liv inte borde vara beroende av olika bidrag för att klara sig ekonomiskt.

Även Barbro Andersson, avdelningsordförande i Kommunal Mitt, är starkt kritisk till den nuvarande situationen. Hon företräder många av de kvinnor som i dag ser ut att få ut de allra lägsta pensionerna.

– Det är verkligen en utsatt grupp och ett utbrett problem. Många av våra medlemmar blir väldigt upprörda när de får reda på hur låg pension de kommer att få ut. För en ensamstående kvinna är det skitsvårt att få pengarna att räcka till, säger Barbro Andersson.

En av ursprungsorsakerna till problemet, enligt henne, är de låga lönerna för många inom de kvinnodominerade yrkena.

– Om man har strävat och kämpat för att få pengarna att räcka till har man ju knappast haft någon möjlighet att lägga undan några extra pengar till pension. Därför måste vi kämpa för att lyfta lönefrågan, säger hon.

En annan fråga, enligt Barbro Andersson, är rätten till heltid. Många av Kommunals medlemmar har deltidsarbetat och inte fått möjlighet till heltidsanställningar trots önskan om det.

Enligt en annan rapport, Pensionen är en kvinnofälla, som Kommunal släppte tillsammans med Svenska Kommunal Pensionärers Förbund, för snart ett år sedan är sju av tio av fackförbundets kvinnliga pensionärer beroende av garantipension.

En majoritet av de kvinnor som jobbat inom främst välfärdssektorn klarar inte av att försörja sig själva på sin pension.