Påven gjorde spontan utflykt till franciskansk julkrubba

Santuario presepePåven Franciskus lämnade i dag överraskande Vatikanen och gjorde en utflykt till den lilla staden Greccio, norr om Rom. Han begav sig dit med bil för ett ”privat besök”, uppgav Vatikanradion på måndagen. Enligt en uppgift i medierna ska påven Franciskus ha åkt den 9 mil långa färden från Rom till Greccio i en Ford Focus. Där sökte han upp den plats på vilken den helige Franciskus av Assisi på 1200-talet ska ha iscensatt en levande julkrubba.

Påven Franciskus träffade franciskanmunkarna i Greccio och överraskade sedan en grupp på omkring 70 ungdomar som hade vallfärdat till platsen. Den lokale biskopen, Domenico Pompili, presenterade påven för ungdomarna och påven samtalade med ungdomarna innan han gick till julkrubban för att be.

År 1223 lät den helige Franciskus av Assisi i ett stall i Greccio illustrera Jesu födelse. Detta anses vara början på traditionen med levande julkrubbor liksom traditionen med julkrubbor överhuvudtaget.

Påven Franciskus är en stor vän av levande julkrubbor. Som ärkebiskop av Buenos Aires befrämjade han särskilt sådana åskådliggöranden av Jesu födelse. Vid dessa tillfällen medverkade också rörelsehindrade barn. I påvens hemstad ackompanjerades ibland iscensättningen med tangomusik. I januari 2014 besökte påven en levande julkrubba i ett fattigt kvarter i Rom.

Kathpress 2016-01-04

Vatikanradions version här och här

Läs också artikeln ”Här fanns den första julkrubban” , Signums hemsida 2015-12-23