Osäkert läge för kidnappade syrier

Rapporterna från det Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter talar om att en regelrätt massaker ägde rum förra helgen. 85 av de minst 135 döda i staden Dayr az-Zawr uppges vara civila och i flera fall ska de ha rört sig om rena avrättningar på gatorna.

Andra regimkontrollerade medier talar om ännu högre siffror på antalet dödade. Samtidigt kidnappades omkring 400 män, kvinnor och barn. De ska sedan ha förts till IS-kontrollerade områden i landet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Staden har ända sedan det blodiga inbördeskrigets början för snart fem år sedan varit hårt drabbad. Den senaste tiden har Ryssland, som stödjer den styrande al-Assad-regimen, släppt stora mängder förnödenheter till den utsatta befolkningen som länge saknat både mat och mediciner.

Massakern uppges vara en av de blodigaste under det utdragna inbördeskriget. De kidnappade misstänks, enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, vara anhöriga till regimsoldater, och osäkerheten kring vad som kan komma att hända dem är stor.

– Det finns en genuin fruktan för deras liv, det finns en fruktan att gruppen kan avrätta dem, så som den gjort tidigare i andra områden, säger observatoriets chef Rami Abdulrahman i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Delar av Dayr az-Zawr kontrolleras redan av IS och staden, med omkring 200000 invånare, är strategiskt viktig för terrororganisationen då den knyter samman Raqqa – IS självutnämnde huvudstad – med viktiga områden i Irak.

Kidnappningar är ett stort problem i det krigshärjade Syrien. Enligt Amnesty International har över 65 000 personer kidnappats eller försvunnit spårlöst sedan kriget startade i mars 2011.

Leif Stenberg är Syrienexpert vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han säger till Arbetaren att uppgifterna kring vad som händer i landet är svåra att tolka. Information kommer från många olika ställen.

Men, menar han, skulle det vara så att de nu kidnappade är anhöriga till soldater ur al-Assads armé är deras läge ytterst allvarligt.

– Om de uppgifterna stämmer är de riktigt illa ute. Då tillhör de med största sannolikhet gruppen alawiter vilka IS ser som sin huvudfiende. Men det kan ju också vara så att kidnappningarna är ett sätt för IS att försöka få något från den syriska staten, att det blir till en förhandlingsfråga, säger Leif Stenberg.

Skulle den syriska regimen gå med på att förhandla med IS?

– Inte officiellt åtminstone. Där är regimen benhård.

Enligt Leif Stenberg är IS, trots att nu Ryssland gått in på regimens sida, mindre tillbakaträngda i Syrien än vad många experter förväntade sig innan de pågående luftanfallen mot terrororganisationen påbörjades.