Facket kräver förändring efter knivdåd på HVB-hem

Det var vid åttatiden i måndags morse som ett bråk utbröt på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal strax utanför Göteborg. En 22-årig kvinna som arbetade på boendet knivhöggs och fördes akut till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

På HVB-hemmet bodde omkring tio ungdomar i åldrarna 14 till 17 år. Strax efter att den 22-åriga kvinnan attackerades skulle dagpersonal komma till arbetsplatsen för att byta av henne.

Enligt uppgifter till GT arbetade kvinnan ensam vid tillfället och boendet, som drivs av företaget HVB Living Nordic AB, blev för så sent som ett år sedan anmält för brister i bemanningen. Personal som arbetar på hemmet ska också tidigare ha framfört klagomål om att de tvingats arbeta ensam nattetid.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kommer nu att öppna ett ärende för att granska den aktuella arbetsplatsen. Från fackets håll ser man mycket allvarligt på det som hänt.

– Det är fruktansvärt tragiskt och det är klart att bemanningen påverkar arbetssituationen. I just det här fallet vet vi dock inte hur det såg ut, det får utredningen visa, säger Susanne Nilsson, ombudsman för Kommunal Väst, till Arbetaren.

Enligt Susanne Nilsson är fyra av förbundets medlemmar anställda på HVB-hemmet. Trots det, förklarar hon, kan det vara svårt att få rapporter om eventuella problem i arbetsmiljön. Under hösten har flera nya boenden för ensamkommande öppnats. Många i privat regi, men facket menar att de känner till långt ifrån alla.

Vid denna tidnings pressläggning hade Kommunal ännu inte lyckats få kontakt med ledningen för det aktuella hemmet.

– Om vi får kännedom att det inte råder en bra arbetsmiljö på något ställe reagerar givetvis våra skyddsombud och åker dit för att träffa arbetsgivarna. Ansvaret för en sund och säker arbetsmiljö ligger helt och hållet på dem. Det är deras skyldighet att följa Arbetsmiljöverkets regler, säger Susanne Nilsson.

Kommunal kräver nu att personal på liknande boende får bättre utbildning kring hotfulla situationer och att det alltid måste finnas minst en vaken jour på hemmen.

En 15-årig pojke har gripits av polisen och sitter nu anhållen misstänkt för mord.