Trump arg på påven också

av THOMAS IDERGARD
Bara kort före påven Franciskus ankomst till Mexiko den gångna helgen, ett besök som också omfattar ett besök vid den amerikansk-mexikanska gränsen (planerat att äga rum under onsdagen den 17 februari), sade den omstridde företagaren och politikern Donald Trump, som kandiderar till nomineringen som republikanernas presidentkandidat i presidentvalet i USA i november, att Franciskus inte förstår sig på invandringsfrågan.

Angreppet kom utan att påven hade sagt något specifikt om vare sig sin Mexiko-resa eller om migrationsdebatten i USA. Tillfrågad om den förste latinamerikanske påvens kommande besök vid gränsen sade Trump: ”Jag tycker att påven är väldigt politisk och att han inte förstår de problem som vårt land har”, sade han i en TV-intervju med nyhetskanalen Fox Business Network. ”Jag tror att Mexiko får honom att göra det här eftersom de vill fortsätta ha det som det nu är vid gränsen. De tjänar massor av pengar och vi förlorar.”

US-Mexico_border_fenceMen faktum är att USA inte har någon öppen gräns mot Mexiko. Tvärtom är det en gräns med en begränsad och reglerad rörelsefrihet mellan länderna. När Franciskus firar en utomhusmässa i staden Juarez under onsdagen kommer faktiskt stängslet som markerar gränsen mellan nationerna att utgöra bakgrund till det tillfälliga altare som byggs upp. I samband med mässan kommer påven också att leda en bönegudstjänst för papperslösa migranter som samlas bara tvärs över Rio Grande-floden i El Paso, på den amerikanska sidan av gränsen.

Ny statistik visar dessutom att det är fler mexikaner som idag lämnar USA än som reser in i landet, och personer som arbetar med migrationsfrågor uppger att gränsen mot Mexiko idag är mycket mer tillsluten och bevakad än någonsin tidigare och att Obama-administrationen har deporterat betydligt fler papperslösa migranter än någon annan administration. Men detta har inte hindrat Donald Trump för att göra kampen mot illegal invandring, i synnerhet från Mexiko, till ett centralt tema i sin kampanj, vilket kan ha bidragit till hans tydliga seger i det senaste republikanska primärvalet i New Hampshire förra veckan. Trump har lovat att bygga en mur längs hela den över 300 mil långa gränsen.

Man kan också fråga sig om Trumps attack är ett försök att locka viktiga evangelikala väljare inför det republikanska primärvalet i delstaten South Carolina nu på lördag den 20 februari. Trump har hittills inte haft samma stöd bland troende och evangelikala (ibland kallade ”den kristna högern”) grupper som bland andra republikanska sympatisörer och eftersom det fortfarande finns anti-katolska stämningar bland vissa evangelikaler i USA kanske Trump försöker exploatera sådana till sin fördel samtidigt som han också lyckas hitta en ny vinkel på en av sina ständigt återkommande frågor genom att göra medieutspel mot påven.

Det är inte första gången som Trump eller hans kampanj hamnar i konflikt med katolska företrädare. Hans presstaleskvinna har anklagats för att tidigare ha twittrat ett anti-katolskt meddelande, och flera katolska biskopar, däribland kardinal Timothy Dolan i New York, har skarpt kritiserat Trumps ordval när han har yttrat sig nedsättande om migranter från Mexiko.

I TV-inslaget i Fox Business (se länken nedan) där Trump gjorde sitt utfall kommenterade Robert Jeffers, baptistpastor från Dallas i delstaten Texas, det hela med att den kristna tron alltid har konsekvenser för samhället, eftersom den vill påverka hur vi förhåller oss till varandra, och i den meningen alltid är politisk. Utan kristnas engagemang i politiken hade till exempel slaveriet eller rasdiskrimineringen aldrig avskaffats och den amerikanska revolutionen aldrig inträffat, menade Jeffers bland annat. Han sade också att han hyser stor respekt för påven som en Guds tjänare och att kristna företrädare oavsett samfund alltid har en kallelse att uppmana till respekt för varje människas värdighet. Men Jeffers menade också att en stats och regerings uppgift är att väga in värden som till exempel nationell säkerhet och att det kan komplicera besluten, liksom också urskiljningen för varje enskild kristen, katolik eller protestant, när han eller hon ska göra ett politiskt val.

Denna urskiljning framhöll också påven Franciskus själv när han i sitt årliga, stora tal inför den diplomatiska kåren i Vatikanen den 11 januari gjorde en längre genomgång av migrantkrisen i Europa med anledning av den desperata situationen i Mellanöstern, och betonade att Europas länder och styrande behöver ”finna den rätta balansen mellan det dubbla moraliska ansvaret att skydda sina medborgares rättigheter och att säkerställa att flyktingarna får hjälp och blir mottagna.”

Thomas Idergard 2016-02-17

Huvudsaklig källa: Crux, 2016-02-11

Se ett inslag med och om Donald Trumps utspel på Fox Business Network via denna länk

Läs en sammanfattning av påven Franciskus tal inför den diplomatiska kåren, i vilket han grundligt berörde flykting- och invandrarsituationen i Europa och Mellanöstern via denna länk