Kvinnor i El Salvador ställs utan pensioner

– Pensionssystemet har ett manligt utformat patriarkalt fokus som inte tar hänsyn till de särskilda svårigheter kvinnor ställs inför, säger Marta Zaldaña, som är generalsekreterare för den fackliga federationen Feasies, vars federation företräder fler än 20 fackföreningar i landet.

Som exempel nämner hon de 115 000 kvinnor som arbetar som hembiträden i El Salvador och som står helt utanför systemet. Dessa arbetare har varken rätt till pension eller lägstalöner eller några andra former av sociala skyddsnät.

Systemet utformades med männens arbetsförhållanden som bas.
Julia Evelin Martínez, ekonom

Ett mycket stort antal salvadoraner arbetar inom den informella sektorn, och 65 procent av dem är kvinnor.

Ekonomen Julia Evelin Martínez, vid José Simeón Cañas-universitetet, påpekar att alla dessa arbetare inte gör några pensionsinbetalningar och därför heller inte kommer att erbjudas någon pension.

– Systemet utformades med männens arbetsförhållanden som bas, säger hon.

María Elena Rodríguez är 54 år och en av många kvinnor i landet som oroar sig för sin ålderdom. Hon arbetar som fruktförsäljare på en gata i huvudstaden San Salvador.

– Jag har inget skyddsnät utan ber gud om styrka så att jag orkar jobba tills jag är 65. Sen kommer jag att be mina barn att lägga in mig på ett ålderdomshem. Jag har ingen pension, ingenting, säger María Elena Rodríguez medan hon står och säljer skurna bitar av papaya till förbipasserande.

Hon har tre barn, men säger att hon inte vill bli en börda för dem.

Det rådande pensionssystemet i El Salvador täcker bara personer som arbetar inom den formella ekonomin. Dessa personer betalar tillsammans med sina arbetsgivare in en pensionsavgift till en pensionsfond som investerar pengarna mot en avgift.

Jag har inget skyddsnät utan ber gud om styrka så att jag orkar jobba tills jag är 65.
María Elena Rodríguez, fruktförsäljare

Sedan slutet av förra året har dock landets regering och stora delar av samhället varit engagerade i en debatt om hur pensionssystem ska kunna förändras. När systemet infördes 1998 utlovades det att fler människor skulle komma att ingå, samt att pensionerna skulle komma att höjas – men inget av detta har skett.

Enligt officiella uppgifter ingår 2,7 miljoner av landets 2,8 miljoner arbetare i pensionssystemet. Men av dessa arbetar drygt 65 procent i den informella sektorn och bara en knapp fjärdedel betalar in något till pensionsfonden. Detta trots att nästan alla människor sägs ingå, eftersom de vid något tillfälle har blivit registrerade och sedan blivit kvar.

I verkligheten innebär dock systemet att endast var fjärde arbetare kommer att erbjudas någon pension alls när de slutar arbeta, och för många av dessa kommer det bara att handla om små summor.

Hittills har lite information läckt ut om vilka förändringar av systemet som den vänstersinnade regeringen under president Salvador Sánchez Cerén vill genomföra.

Enligt uppgift planerar dock regeringen att lägga fram ett förslag där personer som tjänar mindre än motsvarande 4 000 kronor i månaden i stället ska komma att ingå i ett offentligt pensionssystem.

– Vi vill att det ska finna med ett könsperspektiv i pensionssystemet, säger Marta Zaldaña, vid Feasies.

Vid sidan av det orättvisa pensionssystemet så tjänar samtidigt El Salvadors kvinnor betydligt sämre än männen, trots att kvinnorna, enligt FN-uppgifter, i genomsnitt är bättre utbildade. Och ju sämre lön, desto mindre inbetalningar till pensioner, i enlighet med det nuvarande systemet.

Presidentens rådgivare Roberto Lorenzana, har sagt att orättvisorna mellan könen i det rådande pensionssystemet är en av de frågor som man planerar att försöka åtgärda.