”Konst och kultur är viktigare än någonsin”

Vilka är deltagarna som ni bjudit in?

– Timea Junghaus kommer från Ungern och är konsthistoriker och curator. Hon är en av Europas ledande intellektuella och en av den första generationens romer att ta universitetsexamen.

– Marlene Streeruwitz från Österrike är författare och en av Europas starkaste feministiska röster, hon var till exempel den första personen i Österrike som skrev kritiskt om synen på kvinnors kroppar.

– Och så Klitsa Antoniou från Cypern som är professor i konsthistoria och aktiv konstnär. Under senaste året har hennes konst kretsat kring det flyktingdrama världen nu upplever. Hennes eget liv som flykting började vid invasionen av Cypern.

Världen har blivit allt mer orolig i snabb takt. Då kan man fråga sig om konsten och kulturen kan göra något åt det, och i så fall hur.

Vad kommer samtalet att handla om?

– Temat för samtalet kretsar kring vilken plats konsten egentligen har i vår samtid. Världen har blivit allt mer orolig i snabb takt. Då kan man fråga sig om konsten och kulturen kan göra något åt det, och i så fall hur. Samtalspanelen är ju samtidsförankrad i sitt skapande men diskuterar detta förankrat i historien.

Konstens roll i dag – vad tänker du om den?

– Jag tycker att konsten och kulturen är viktigare än någonsin i samtiden. Om man tittar på bildkonsten, så handlar det om språk och landsöverskridande praktik. Kulturens språk är universellt och fungerar enande oavsett varifrån vi kommer.