Påvens dokument efter familjesynoden publiceras 8 april

Vatikanen meddelande under torsdagen att påven Franciskus länge emotsedda så kallade apostoliska uppmaning efter förra höstens ordinarie biskopssynod om familjen, dess gåvor och utmaningar, kommer att offentliggöras nästa fredag, den 8 april.

Dokumentet som kommer att ha titeln Amoris laetitia (på svenska ungefär ”Kärlekens glädje”), om kärleken i familjen, kommer att presenteras för media på italienska, franska, engelska, tyska, spanska och portugisiska. Bland de personer som kommer att medverka vid presskonferensen om skrivelsen finns generalsekreteraren för familjesynoden, kardinal Lorenzo Baldisseri, och ärkebiskopen av Wien, kardinal Christoph Schönborn O.P. Därtill kommer det gifta paret Francesco Miano, lärare i moralfilosofi vid Roms universitet, och hans fru Giuseppina De Simone in Miano, lärare i filosofi vid Södra Italiens teologiska fakultet i Neapel, också finnas med i panelen på presskonferensen.

Den apostoliska uppmaningen kommer att avsluta en två års lång synod-process som diskuterat både skönheten och utmaningarna i familjelivet i världen av idag. I oktober 2014 hölls en förberedande, extraordinarie synod inför den ordinarie som genomfördes i Vatikanen i oktober förra året. Uppskattningsvis 190 biskopar från hela världen deltog i respektive möte [biskop Anders Arborelius OCD från Sverige deltog i den extraordinarie synoden 2014 – övers. anm.].

2015 års synod, vilken påvens skrivelse nu väntas fokusera på, hade temat ”familjens kallelse och mission i kyrkan och den moderna världen”. Dess slutrapport offentliggjordes 24 oktober förra året.

I media har vissa länge omdiskuterade frågor som i synnerhet den om kommunion för omgifta frånskilda utan en kyrklig annullering av det första äktenskapet, fått ett stort utrymme under synod-processen. Men som framgår av slutdokumentet från den ordinarie synoden, liksom rapporten från den extraordinarie synoden året innan, har biskoparna rådgjort om och diskuterat en lång rad familjerelaterade frågor, allt ifrån kyrkans äktenskapsförberedelser till allvarliga problem som kvinnomisshandel och pornografi.

Catholic News Agency, 2016-03-31