Trädgård i Paris till minne av munkarna från Tibhirine

På tjugonde årsdagen av mordet på de sju trappistmunkarna från det algeriska klostret Tibhirine får Paris en trädgård till minne av de kristna martyrerna. Enligt vad dagstidningen La Croix (onlineversionen) uppgav i veckoslutet skall torget S:t Ambrosius i det elfte arrondissementet få det nya namnet Jardin des Moines de Tibhirine. Området var platsen för terrordåden den 13 november 2015. Där skall man förankra ”budskapet om vänskap, öppenhet och dialog”, som bröderna av Tibhirine hade sänt ut, heter det i ett meddelande från den lokala församlingen.

Ceremonin skall äg rum den 30 maj, den dag då man fann de döda kropparna. I Algeriet iakttog man den tjugonde dödsdagen diskret redan i april, i närvaro av anhöriga vid en vallfart till Algier.

Gudar och människor filmMuslimska fundamentalister förde i mars 1996 bort sju trappister från deras kloster i Atlasbergen. Några veckor sedan återfanns de avrättade genom halshuggning. Ännu i dag är det oklart om de dödades av dem som förde bort dem eller av misstag av den algeriska militären. Den franske regissören Xavier Beauvois tog upp händelsen i sin flerfaldigt prisbelönta film ”Gudar och människor” (2010).

Enligt uppgiftav ordföranden för de katolska biskoparna i Algeriet, biskop Paul Desfarges i Constantine, övergavs klostret i Tibhirine aldrig efter mordet. Regelbundet besöks det av präster som verkar i Algeriet. Några algeriska lantarbetare tar sig an de cirka 2000 fruktträden på platsen.

Desfarges, som leder stiftet sedan 2008, bekräftade vid nyår för tidningen att en religiös gemenskap möjligen åter skall slå sig ner i Tibhirine. Närmare upplysningar gav han inte.

Den katolska kyrkan är en mycket liten minoritet i Algeriet. Under senantiken var Numidien i Nordafrika ett område präglat av kristendom. Kyrkoläraren Augustinus (354–430) var biskop i Hippo (numera Annaba).

Kathpress 2016-05-08