Kardinal Nichols välkomnar Londons förste muslimske borgmästare

Sadiq_KhanLondons förste muslimske borgmästare, Sadiq Khan, svors i dag in i ämbetet i Southwark katedralen efter att han slagit sin närmste rival, den konservative Zac Goldsmith med 56,8 mot 43,2 procent av rösterna. Det gav honom ett större personligt mandat än någon av hans två företrädare, Boris Johnson och Ken Livingstone.

I sitt tal till den fullsatta katedralen sade Mr. Khan, som är son till immigranter från Pakistan: ”Jag är här i dag på grund av de möjligheter och det stöd, som vår stad gav till mig och min familj.”

”Min ambition för vår stad, den ambition, som skall vägleda mig under min tid som borgmästare, är att försöka garantera att alla londonbor får de möjligheter, som min stad gav mig.”

Kardinal Vincent Nichols välkomnade nyheten och sade: ”Jag försäkrar honom att jag skall bedja för hans tid i detta viktiga ämbete, där han kommer att konfronteras med Londons stora utmaningar, i dess rikedom, mångfald och energi.” I sitt uttalande citerade han påven Franciskus kommentar vid fredagens audiens med europeiska ledare, angående behovet av jämlikhet i Europa och han sade: ”Må samma anda inspirera ledarskapet hos vår nye borgmästare.”

Southwark katedralen har varit en kristen helgedom i mer än 1 000 år. Khan sade att han ville att ceremonin skulle äga rum i katedralen för att återspegla hans intention att representera ”varje enskild sammanslutning” som ”borgmästare för alla londonbor.”

Presidentkandidaten Hilary Clinton fanns bland dem som på Twitter sände lyckönskningar till den nye borgmästaren.

The Tablet 2016-05-07