I norra Irak har 30 procent av de kristna flyktingarna återvänt

”Så länge som det finns kristna i Irak, finns också kyrkan.” Det understryker den irakiska ordenssystern Larsa Khazmee i en intervju med Kathpress. Dominikansystern arbetar som läkare inom ett sjukhus i Erbil, huvudstad i den autonoma regionen Kurdistan i norra delen av landet. Hennes orden engagerar sig framför allt för de kristna flyktingar som 2014 av IS tvingades fly från sina städer och byar på Nineveslätten, men som nu vill återvända. Dominikansystrarna arbetar här också tillsammans med den påvliga internationella hjälporganisationen Aid to the Church in Need, som uppger att omkring 30 procent at de fördrivna flyktingarna nu har återvänt till sina hem. Tusentals skulle också vilja ta detta steg före jul, menar syster Larsa.

Några exakta siffror över hur många kristna det fortfarande finns kvar i Irak finns det inte. Pessimistiska uppskattningar utgår ifrån endast 200 000 personer. Optimisterna talar om 350 000. De som återvänder kommer framför allt från de fattigaste samhällsskikten, som inte kan utvandra, berättar syster Larsa. De behöver desto mer stöd nu för att kunna bygga upp sin tillvara igen i sina hemtrakter.

Aid to the Church in Need startade i dagarna adventkampanjen ”Tillbaka till rötterna”. Totalt ska därigenom 8 000 familjer få möjlighet att åtvervända till sina bostadsorter på Nineveslätten. Hjälporganisationer förbereder dessutom en stor julaktion för Ninevefamiljernas barn och ungdomar, såväl för dem som har återvänt till sina hem som för dem som har flytt till den kurdiska autonoma regionen i Irak.

I Ankawa, en förort till den kurdiska huvudstaden Erbil, förbereder ett dussintal kaldeisk-katolska frivilliga ett stort magasin för tusentals julklappar för barn och ungdomar. I paketen finns det vindjackor, köldskydd, choklad – allt efter ålder – en barnens bibel eller en katekes. Varje paket kostar 20 euro. Aid to the Church in Need har avsatt totalt 300 000 euro till förfogande. Gåvorna går till barn och ungdomar av olika konfessionstillhörighet i orter som Kramles och Bartella på Nineveslätten, men också i flyktngkvartern i Erbil.

Även om IS nu är besegrat militärt, så lever dess ideologi vidare, säger syster Larsa varnande i Kathpress-intervjun. Denna extremistiska ideologi uppstod inte heller i och med IS. I Mosul har det exempelvis sedan flera årtionden förekommit angrepp mot dem som tillhör religiösa minoriteter. Hur fientlig en enskild muslim är mot kristna eller mot dem som tillhör andra religioner är ofta beroende av bildningsnivån, menar syster Larsa. Trots att hon är kvinna och kristen klarar hon sig bra med sina muslimska kollegor på sjukhuset, vilket är självklart, eftersom ”sjukhuset är en religionsfri zon.”

Aid to the Church in Need verkar också i Karakosh, den största kristna staden på Nineveslätten. Visserligen finns det för närvarande inga exakta uppgifter, men upp till 10 000 kristna ska redan ha återvänt till staden, som tidigare hade omkring 50 000 invånare.

Nyligen ägde ett stort kyrkligt firande rum i Karakosh, när tusentals kristna med olivkvistar i händerna samtidigt som de sjöng arameiska sånger drog genom staden till den syrisk-katolska kyrkan, där en gudstjänst firades. Arrangemanget övervakades av ett enormt säkerhetsuppbåd inklusive pansarvagnar. Pater Andrezej Halemba, projektansvarig för Aid to the Church in Need för Nineveslätten, uppmanande människorna i processionen att förlåta dem som fördrivit dem från deras hus och angripit deras städer och byar.

Redan i mars 2017 inrättades ”Kommittén för Nineves återuppbyggnad” av regionens tre kristna huvudkyrkor – den syrisk-ortodoxa, syrisk-katolska och kaldeisk-katolska kyrkan – tillsammans med experter och Aid to the Church in Need. De sammanlagda kostnaderna för återuppbyggnaden – det rör sig framför allt om 13 000 privata bostäder i nio kristna byar respektive städer – uppgår enligt uppgifter till återuppbyggnadskommittén till mer än 250 miljoner dollar.

Kathpress 2017-12-12