Bang 3/2018: Relationsakuten

När du öppnar den här tidningen kanske du ligger i soffan, uppslukad av valbaksmäl­lan. Eller så står du i en affär och bläddrar i olika tidningar i hopp om en distraktion från valrörelsen och dess efterspel. För precis när man tror att valet är över, när alla har röstat och rösterna räknas börjar en ny soppa. Regerings­bildning. Det är nu alla löften från våra regeringspartier om att inte samarbeta med SD sätts på prov.

Bang har det här året valt att fästa blicken på horisonten och fokusera på framtiden bortom den här mandatperio­den. Det är ett sätt att påminna om att det finns någonting bortom de kommande fyra åren. Ett sätt att påminna oss om att blicka förbi valet. Och nu om någonsin behöver vi ta hand om oss själva och varandra. Därför har Bang nr 3/2018 tema Relationsakuten!

Under några år har det inomfeministiska samtalet varit bitvis turbulent, tolerant, intolerant, högt, lågt och allt där­ emellan. Vi har vädrat garderoben och synat skeletten däri. Röster har gjorts hörda, men röster har också tystnat. Vissa har varit ödmjuka och jobbat för att vara mer inkluderande, medan andra har stängt dörren (och kommentarsfältet) helt för kritik. Därför tyckte vi att det var dags att stämma av läget i rörelsen. I ”Fyra feminister om feminismen” reflekterar Aleksa Lundberg, Daisy Kintu, Ulrika Dahl och Christine Bylund över feminis­mens dåtid, nutid och framtid.

Elin Bengtsson synar föreställningar om samtycke och sex i ”Samtycke på villovägar”. I en intervju med Big Freedia får vi råd om hur vi lever vårt bästa liv. Dessutom träffar vi vår namne och inspirationskälla Barbro ”Bang” Alving! Eller snarare Anna Takanen, som spelar Bang i en uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern. Och så har vi en sexnovell som tar en annan riktning än den typiska och ack så tröttsamma Harlequin­narrativet, där en man tar en något motvillig kvinna med storm.

De senaste åren har asyllagarna blivit allt striktare. En grupp som har påverkats särskilt hårt är hbtq­-fyktingar, som har ifrågasatts, misstänkliggjorts och deporterats av Migrations­verket. Ninos Josef skriver om asylprocessen för hbtq­-personer och att bli fråntagen makten över sin identitet.

Det här numrets orakel Joel Mauricio Isabel Ortiz svarar på frågor om queerdejting, monogami och självkärlek. Bangs vän denna gång är Bianca Kronlöf som vi får veta även är känd som ”B1” efter en av karaktärerna i barnprogrammet ”Bananer i pyjamas”!

Stöd feministisk och antirasistisk journalistik genom att prenumerera på Bang!